Mindannyiunkért alkalmazkodnak a szolgáltatók

A közszolgáltatásokat veszélyhelyzetben is folyamatosan biztosítani kell, a működés mellett ügyelve elsősorban az ott dolgozók egészségének megőrzésére. A legtöbb állami vállalat már a veszélyhelyzet kihirdetése előtt hozott a kollégái és az ügyfelei biztonságát óvó intézkedéseket, amelyeket később szigorítottak. A létfontosságú vállalatoknál a múlt hét második fele óta katonai operatív törzsek segítik a biztonságos működést. Az erőművek és az elosztóhálózatok üzemelése nem változik, az ellátás folyamatos az ország egész területén.

2020. 03. 24. 9:36
null
A kukásautók nem állnak le, a dolgozóknak erőt ad, ha integetünk nekik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyes találkozások számának a lehető legkevesebbre mérséklése érdekében engedélyezte az esedékes éves villany- és gázóra-leolvasások időpontjának átütemezését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A közműszolgáltatók munkatársainak – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetben – továbbra is fel kell keresniük a felhasználókat, de előre egyeztetett időpontban, védőfelszerelésben. A fogyasztóknak lehetőségük van arra, hogy a mérőállást a szolgáltató által biztosított csatornákon bejelentsék. A hivatal, valamint a szolgáltatók (Elmű–ÉMÁSZ, E.On, NKM és a vízművek), amelyek felfüggesztették a fogyasztók személyes fogadását az ügyfélszolgálatokon, azt kérik, hogy a szolgáltató által biztosított applikációs leolvasást részesítsék előnyben, de akár telefonon, e-mailben vagy a szolgáltató honlapján is közölhetik mérőállásukat – írta meg a napokban lapunk is. Azoknál a felhasználóknál, akiknél nincs mérőállás az éves leolvasásról, a földgáz- és villamos­energia-kereskedők becsült mérőállás alapján készítik az elszámolószámlát. Fontos: ezek a szolgáltatók a veszélyhelyzet idejére kikapcsolási moratóriumot léptettek életbe.

A posták továbbra is nyitva tartanak, megerősített óvintézkedések mellett: gyakrabban takarítanak, fertőtlenítenek. A Magyar Posta Zrt. intézkedett arról is, hogy a nyugdíjak ebben a hónapban hamarabb, az eredeti ütemtervhez képest két-három nappal korábban érjenek el a mintegy 1,1 millió címzetthez. A budapesti közösségi közlekedés a veszélyhelyzet ideje alatt a nyári menetrendet követi. A buszokon kordon választja el a járművezetőket az utasoktól, segítve a biztonságos távolságtartást. Szerdától a Volán is a tanszüneti menetrendet alkalmazza, a hét első napja óta pedig a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. applikáció­jában is lehet menetjegyet váltani a vidéki járatokra.

A kukásautók nem állnak le, a dolgozóknak erőt ad, ha integetünk nekik
Fotó: Havran Zoltán

A kéményseprők azt jelezték, hogy a március 17-e utáni időszakra meghirdetett társasházi sormunkáikat teljes ellátási területükön felfüggesztették és átütemezik, vagyis a kötelező ellenőrzésekre később kerül sor.

Szintén felfüggesztették a fővárosi lomtalanítást, ám a háztartási hulladék begyűjtése nem szünetelhet a veszélyhelyzet alatt sem, hiszen ha ez leállna, azt a közhigiéniai helyzet sínylené meg. A Főváros Közterület-fenntartó Zrt. dolgozói ezért folyamatosan végzik a munkát, ideértve az utak és az aluljárók takarítását is. A vállalat a közösségi oldalán azt kérte: ha kukásautókat vagy köztisztasági kollégát látunk, integessünk nekik, hogy ebből is erőt meríthessenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.