Minden a járványnak van alárendelve

Kiemelkedő összeget tettek ki a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések.

Horváth Éva
2020. 04. 25. 12:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedő összeget tettek ki a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések az év harmadik hónapjában: megközelítőleg 190 milliárd forintot költött a kormány védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek vásárlására – közölte az államháztartás központi alrendszerének részletes adatairól kiadott tájékoztatójában tegnap a Pénzügyminisztérium, hangsúlyozva, a kormánynak most az a legfontosabb, hogy minél hatékonyabban kezelje a gazdaságban a koronavírus-járvány hatásait.

Márciusban 577,3 milliárd forint ­hiányt könyvelt el az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás az egy évvel korábbi 209,3 milliárddal szemben. Ezzel a március végéig számolt idei deficit 831,9 milliárd forintra nőtt, ami a tervezett 367 milliárd forint éves ­hiány 226,7 százaléka. Az államháztartás központi alrendszerének idei évre tervezett pénzforgalmi hiánya 367 milliárd forintról 1601 milliárd forintra emelkedett, miután a járvány és annak hatásai miatt a 2020-as költségvetés eredményszemléletű hiánycélja a GDP egy százalékáról 2,7 százalékára módosult.

A központi alrendszer első negyedévi 5290,7 milliárd forint összegű bevétele 332,2 milliárd forinttal, 6,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, a kiadások húsz százalékkal, 6122,6 milliárd forintra nőttek. A központi költségvetés 746,7 mil­liárdos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 86,9 milliárdos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 1,7 milliárd forintos többlettel zárták az első három hónapot.

Forgalmi adóból 90,3, személyi jövedelemadóból 55, társasági adóból 37,9 milliárd forinttal több folyt be, mint a múlt év első negyedében. A járvány elleni kiadások mellett az uniós programok megelőlegezése növelte a hiányt. Az év első három hónapjában összesen 63,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, szemben az egy évvel korábbi 283,7 milliárd forinttal, miközben az uniós programok kiadásai megközelítették a 691,2 milliárd forintot, ami 346,9 milliárd forinttal több a tavalyinál.

A központi költségvetés adóssága március végéig 704,8 milliárd forinttal nőtt, amiből az első két hónap mind­össze kétmilliárd forinttal részesedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.