Minden, amit tudni érdemes a bértámogatásról

A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja a munkahelyek védelme.

Forrás: Századvég2020. 04. 23. 16:55
Az autógyártásban itthon több mint 155 ezer embert foglalkoztatnak, az új cég további munkahelyeket teremthet
Az autógyártásban itthon több mint 155 ezer embert foglalkoztatnak, az új cég további munkahelyeket teremthet Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német mintára itthon is bevezetett rövidített munkaidő a gyakorlatban azt jelenti, hogy az állam kifizeti a munkavállalók kieső fizetésének 70 százalékát a munkáltató helyett.

A támogatás lényege

A Gazdaságvédelmi Akcióterv kiemelt célja a munkahelyek védelme.

A program a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került munkaadókat és munkavállalókat segíti akár több százezer munkahely megőrzésével.

A munkavállaló a munkáltatóval együttesen benyújtott kérelem alapján kaphat támogatást, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások leépítések helyett a munkahelyek védelmében csökkentett munkaidőt alkalmazzanak. A programban a munkáltató vállalja, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, és a munkavállaló csökkentett munkaidejére és egyéni fejlesztési idejére bért fizet.

Míg a munkavállaló vállalja, hogy munkát végez és az egyéni fejlesztési időben a munkaadó rendelkezésére áll, ezért cserébe az állam a kieső bér 70 százalékának térítésével kompenzálja a munkavállalót.

Kik igényelhetik?

Azon munkáltatók (a munkavállalókkal együtt), akik a vírushelyzetre tekintettel legalább 15, de legfeljebb 75 százalékkal voltak kénytelenek csökkenteni a munkaidőt, vagyis legalább napi 2 órában foglalkoztatják munkavállalóikat, és a későbbiekben is garantálják a továbbfoglalkoztatást.

· a vállalkozásoknak lehetőségük van a bértámogatás mellett 0,1 százalékos kamatozású, 2 éves futamidejű munkahelymegtartó hitel felvételére is, amelyet a munkavállalók 9 havi bérének finanszírozására fordíthatnak;

· a támogatásnál a kérelem benyújtásának napjára vonatkozó alapbért veszik figyelembe;

· nem kell kifejteni a gazdasági nehézségek okát;

· a munkaszerződések módosítását, a csökkentett munkaidőről és az egyéni fejlesztési időről szóló megállapodásokat nem kell egyenként megkötni minden munkavállalóval, mivel a munkaszerződések a kormányrendelet erejénél fogva módosulnak.

Kiket érint?

Minden munkavállalót, akinek a munkáltatója garantálja a továbbfoglalkoztatást.

A bértámogatás kiterjed a munkaidőkeretben foglalkozatott dolgozókra, a távmunkára és az otthoni munkavégzésre, a munkaerő-kölcsönző cégekre, valamint az egyesületek és civil szervezetek közül azokra, amelyek nem részesülnek költségvetési támogatásból.

Az EU-s szabályok miatt azok sem kaphatnak állami bértámogatást, akik uniós forrásból jutnak bérjellegű támogatáshoz.

Mennyi időre?

3 hónapra.

Mennyit fizet az állam?

Kieső munkabérként legfeljebb a nettó minimálbér dupláját, 214 130 forintot lehet figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy az állami támogatás összege fejenként havonta legfeljebb nettó 74 946 forint lehet.

Nézzünk egy példát:

Tegyük fel, hogy egy vállalkozás a koronavírus okozta gazdasági helyzetben 50 százalékos kereslet-visszaeséssel szembesül, ezért csak fele időben kíván foglalkoztatni. Ekkor egy 20 munkanapos hónap esetében a 20 munkanap 50 százalékát a munkaadó fizeti, 3 munkanap egyéni fejlesztésre fordítható (ezt is a cég fizeti), míg 7 munkanapot finanszíroz az állam... A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy munkavállaló nettó alapbére 200 ezer forint volt eddig, és a veszélyhelyzet miatt a munkaideje 50 százalékkal csökkent, akkor a kieső munkabér 70 százalékát, azaz nettó 70 ezer forintot garantál részére az állam.

Tehát: ha a munkavállaló nettó alapbére 8 órás foglalkoztatás mellett 200.000 forint volt. Ha a járvány idejére munkaideje és bére felére csökkent (4 óra és 100 000 forint), akkor támogatásként havonta 70.000 forintot igényelhet. Így összesen 170 000 forintot fog keresni.

Hogyan lehet igényelni?

A munkavállaló a munkáltatóval közösen Cégkapun keresztül kérelmezheti 2020. április 16-ától, melyet 8 napon belül bírál el a kormányhivatal; május végén érkezhetnek az első kifizetések a munkavállalók számára

Hogyan lehet megkapni?

A munkaadó és a munkavállaló közös kérelmet nyújt be egyszerű, digitális formában.

8 napon belül elbírálja a kérelmet a kormányhivatal.

Május végén jön az első kifizetés a munkavállaló számára.

A támogatás havi szinten kerül utalásra a munkavállaló részére, táppénz, betegszabadság, fizetett állásidő, fizetett szabadság idejére is jár. A támogatás adómentes.

A bértámogatási rendszerben egyszerre kell áldozatot hoznia a munkavállaónak, a munkaadónak és az államnak is.

A munkaadó vállalja, hogy nem küldi el a munkavállalót, a munkavállaló vállalja, hogy bizonyos jövedelem-kiesés mellett tovább dolgozik és önfejlesztésre is fordít munkaidőt – olvasható a Századvég elemzésében.

Az igényléssel kapcsolatos további információ és a szükséges űrlapok itt érhetőek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.