Minden eddiginél többet költenek a gyermekesekre

Már idén is többet költöttek a családok támogatására, mint korábban bármikor. Hazánk az élvonalban van a költségvetés négy százalékát meghaladó ráfordítással, ami jövőre tovább emelkedik.

Munkatársunktól
2019. 06. 03. 12:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden eddiginél több forrás jut a családok és a fiatalok életkezdésének támogatására a jövő évi költségvetésből, ami azt jelenti, hogy az idei után a jövő év is a családokról szól – jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár szombati sajtótájékoztatóján. – A családvédelmi akciótervvel kibővülnek a családtervezést és az otthonteremtést segítő támogatások. Eddig csupán családvédelmi akciótervről beszélhettünk, de július elsejétől már családvédelmi akció lesz hazánkban – fogalmazott az államtitkár.

A politikus kifejtette: már idén is többet költöttek a családok támogatására, mint korábban bármikor. Hazánk az élvonalban van a költségvetés négy százalékát meghaladó ráfordítással, ami jövőre tovább emelkedik. Novák Katalin kérdésünkre azt mondta, a pontos összegeket a költségvetés elfogadása után ismerteti, de felfelé nyitott családtámogatási keretről van szó, lévén az akcióterv elemeinek költsége az igénylők számától függően emelkedhet. Az államtitkár szerint az új intézkedések közül a négygyermekes édesanyák személyi jövedelemadó (szja) alóli mentessége terhelheti meg leginkább a büdzsét.

A családvédelmi akcióterv részeként július 1-jétől indul a babaváró támogatás. Tízmillió forint szabadon felhasználható kölcsönt vehetnek fel a fiatalok, ha pedig három gyermekük születik, a teljes tartozást elengedi az állam. A támogatást az előzetes terveknek megfelelően vezetik be, hivatalos kifogás eddig nem érkezett Brüsszelből. Júliustól a legalább háromgyermekes családok igényelhetik az autóvásárlási támogatást. Az államtitkár megjegyezte, már kétezren jelezték, hogy élni kívánnak a lehetőséggel.

Szintén júliustól használt lakás vásárlására is igénybe vehető lesz a csok mellé felvehető kölcsön, két gyermek érkezése esetén pedig az állam egymillió forintot, három gyermeknél négymilliót, minden további gyermeknél pedig 1-1 milliót jóváír a családok jelzáloghiteléből. Jövő év elején vezetik be a nagyszülői gyedet és a négygyermekes anyák szja-mentességét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.