Minden második cégnél dönthet a beosztott a home office mellett

Elterjedt a home office: minden második munkáltató a munkavállalóra bízza, maradna-e otthonában.

Nagy Kristóf
2020. 07. 31. 11:14
null
Home office: adómentesen akár havi 16 ezer forinttal is hozzájárulhat a rezsiköltségekhez a munkaadó Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú távon megmarad a home office lehetősége minden második munkáltatónál, míg a cégek ötödénél jelenleg is a távmunka az általános – derül ki a Profession.hu 750 cég bevonásával készített felméréséből. Az állásportál szerint optimistábbak a vállalkozások: minden második cég kedvezőnek látja a következő fél évet, ezzel szemben áprilisban csak minden negyedik cégvezető volt bizakodó.

A cégek 93 százalékánál nem tervezik az otthonukban dolgozók juttatásának átalakítását. Ahol változást terveznek, elsősorban az internetszolgáltatásra, a rezsire és az étkezési költségekre vezetnek be támogatást.

Letettek a leépítésről a cégek

A vártnál jóval kevesebb munkahelyen vezettek be kényszerintézkedéseket, például részmunkaidőt vagy kényszerszabadságot. Áprilisban és júniusban egyaránt a cégek ötöde jelezte, nem kerül sor a munkavállalókra nézve hátrányos döntésekre.

Csökkent az elbocsátási szándék: míg áprilisban a vállalatok fele tudta biztosra mondani, nem küldenek el senkit, júniusban már 67 százalékuk jelezte, nem lesz elbocsátás. Leépítési szándékát a válaszadók mindössze hat százaléka jelezte.

Az elbocsátások az üzleti szférát és a kereskedelmi szektort érintették eddig, míg az építőipari cégek felkészülnek rá, hogy a következő fél évben elbocsátásokra lehet szükség. A közigazgatásban, egészségügyben és oktatásban eddig sem volt jellemző és a későbbiekben sem várhatók elbocsátások, míg a szolgáltatószektor cégvezetői egyelőre bizonytalanok.

Bevált a home office

A válaszadó cégek 33 százalékának alkalmazottai heti öt napot dolgoztak otthonról 2020 tavaszán. Minél nagyobb egy cég, annál magasabb volt a folyamatos távmunka aránya – összegezte az eredményeket az állásportál. A vállalatok 44 százalékának dolgozói – jellemzően az egészségügyi dolgozók – egyáltalán nem maradhattak otthon, míg heti egy-két napos home office-t a cégek hét százaléka, heti három-négy napos távoli munkavégzést pedig a cégek 16 százaléka rendelt el a veszélyhelyzet idején.

A cégvezetők 57 százaléka úgy látta, hogy alkalmazottai ugyanúgy teljesítettek otthonról, mint korábban az irodában, 18 százalékuk szerint pedig kifejezetten javított a vállalat hatékonyságán a home office.

Hatékonyságcsökkenésről 26 százalékuk számolt be, leginkább egyéni vállalkozók és saját tulajdonú cégek vezetői.

Minden második munkáltatónál lehetőség marad a home office
Fotó: Havran Zoltán

Járványbiztos irodák

A biztonságos irodai munkavégzéshez a cégek 81 százaléka biztosít dolgozóinak egészségvédelmi felszerelést, leginkább maszkot, kesztyűt és fertőtlenítőt. A cégek közel fele a távmunka lehetőségét tartja meg, negyedük a biztonságos étkezést teszi lehetővé, és szintén negyedük a munkaállomások egymástól távolabbra helyezésével segíti elő, hogy járványbiztosabb legyen az irodai környezet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.