Mindjobban terjed a digitális ügyintézés

Bankváltáskor a költségek csökkentése a legfontosabb szempont, de a kényelmes ügyintézés és a kedvező hiteltermékek is vonzóak.

Horváth Éva
2021. 02. 01. 9:50
Young woman sitting on couch using laptop and credit card
Woman sitting on couch in living room at home alone typing chatting using computer. Positive female holding credit card, buying shopping online paying booking via internet. E-banking service concept
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A megkérdezettek negyven százaléka elégedetlen volt számlavezető hitelintézetével az utóbbi három évben – derül ki a Gránit Bank megbízásából végzett online piaci felmérésből. A váltáson gondolkodók 65 százaléka a költségek csökkentése miatt keresne új bankot, emellett a legtöbben a kényelmesebb, innovatívabb bankolási lehetőségeket, közel harmaduk pedig a kedvezőbb hitelkonstrukciókat is megjelölte az „átigazolás” indokaként.

A bankváltás a felmérés szerint a megkérdezettek 56 százalékát érdekelte, főként akkor, ha így megoldhatják a közüzemidíj-fizetés átvitelét az új bankjukhoz.

A jelenlegi pandémiás helyzetben azonban további kihívást jelent a bankot váltani szándékozóknak, hogy egészséget védő, online számlanyitási megoldást találjanak.

A Gránit Bank tapasztalata szerint a digitális csatornákon keresztüli ügyintézés iránt az utóbbi egy évben jelentősen megnőtt az érdeklődés: idén januárban az összes lakossági számla megközelítőleg nyolcvan százalékát nyitották ily módon, szemben az egy évvel ezelőtti hasonló időszak hatvanszázalékos arányával.

Bankváltáshoz az is elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a jelenlegi hitelintézetünk által felszámított díjakkal. Elvileg a múlt héten valamennyi ügyfél megkapta a pénzügyeit kezelő banktól, bankoktól az egységes, éves, összehasonlítható díjkimutatást. A bizonylat pontosan részletezi az igénybe vett szolgáltatásokat, és kiderül az is, hogy azokért mennyit kellett fizetni a 2020-as esztendő tizenkét hónapja alatt. A banki költségek nyomon követésével lehetőség nyílik azokat összehasonlítani más bankok ajánlatával, ami sokaknak meglepetést is okozhat: évente ugyanis akár több tízezer forintot meg lehet spórolni a banki költségeken, ha a biztonság és az innovációk mellett a költségekre is jobban figyelünk.

A banki költségek nyomon követésével lehetőség nyílik azokat összehasonlítani más bankok ajánlatával

Érdemes alaposan tanulmányozni a díjkimutatást. A felsorolásban ugyanis benne vannak a szolgáltatásokért felszámított díjak és azok összesítése, a fizetett és kapott kamatok, valamint a fizetési számlához kapcsolódó díjak. Emellett – ha kapcsolódik a számlához – ugyancsak szerepel a felsorolásban a betéti kártya, az internetbank és a mobilalkalmazás, illetve a telefonos szolgáltatások, továbbá az értesítő SMS-ek díja. Mindezek mellett a bankok a fizetési számlához, illetve a folyószámlahitelhez kapcsolódó kamatokat is feltüntetik.

A kimutatásban nem szerepelnek ugyanakkor a jóváírások, például a számlára érkezett fizetés vagy más átutalás és a díjkorrekciók. Ugyancsak kimaradnak a lajstromból a hitelkártya-szolgáltatások díjai, az átutalások, a készpénzfelvételek, a megtakarítások, a befektetések, a biztosítások, a széfszolgáltatások, ahogyan nem találja az ügyfél a listán a hitelek esetén felmerült terhek összegét sem. A megfelelő számla kiválasztásához a költségek mellett azzal is érdemes tisztában lenni, hogy melyik szolgáltatásra van szüksége a leggyakrabban, hasznos-e az SMS-ben érkező értesítés vagy elég a postán, illetve elektronikusan érkező számlakivonat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.