Minimalizálják a veszteségeket a balatoni hajózásban

Megszavazták a tulajdonosok a Balatoni Hajózási Zrt. reorganizációs tervét, amelynek célja, hogy a társaság alkalmazkodni tudjon a koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzethez, és fenn tudja tartani a hosszú távú működőképességet, ezzel a munkahelyeket.

Magyar Nemzet
2020. 05. 07. 9:12
null
Révbe tartanak: 6,6 milliárd forint értékű mentőövet kapott a patinás múltú társaság Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a koronavírus-járvány miatt rendkívül nehéz helyzetbe került itthon a turizmus, ami a nagy múltú balatoni vállalatot is nehéz helyzetbe hozta, mivel a személyhajózási szezont nem lehetett elkezdeni, és a révközlekedés is csupán a szokásos forgalom harmadával működik ebben az időszakban. Mindez előrevetíti, hogy az idén rendkívül súlyos gazdasági veszteségekkel kell szembenéznie a Balatoni Hajózási Zrt.-nek (Bahart).

A tulajdonosok által elfogadott reorganizációs tervvel a veszteségeket kívánják minimalizálni, illetve megmentenék a munkahelyek többségét. A döntésnek köszönhetően több milliárd forint fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre többek között a kompközlekedés fejlesztésére.

Az intézkedések szándéka a működőképesség megőrzése is, így például a személyhajózás optimalizálása érdekében megszűnik hat alacsony kihasználtságú, menetrend szerinti, és négy sétahajójárat, amelyek működtetése gazdaságtalanná vált. A társaság öt öreg, műszakilag elavult, veszteséget termelő hajót kivon a forgalomból, ezek közül hármat elad. A Bahartnak 22 közforgalmú kikötője van, ezek közül négyet bezár, és nyílt árverésen értékesít, ezzel együtt nyilvános pályázatot ír ki a vitorláskikötők bérleti szerződés keretében történő üzemeltetésére, 2021. január 1-jei kezdettel. A reorganizáció részeként továbbá a társaság befejezi a hajózáshoz szorosan nem kapcsolódó tevékenységeit, így a jövőben sem kempinget, sem pedig szállodát nem működtet tovább. A bevételeket fejlesztésekre és a kompközlekedés korszerűsítésére fordítják.

A Bahart tulajdonosainak döntése azt segíti elő, hogy mikor teljesen visszatér az élet a régi kerékvágásba, a társaság régi versenyképességét megőrizve fejlődhessen tovább. Ehhez biztató alapot ad, hogy a hét elején fokozatosan újraindult az élet Magyarországon a szigorú védekezési szabályok enyhítésével, a felmérések szerint már a lakosság több mint a fele tervezi, hogy júniustól részt vesz a belföldi turizmusban, ahol a Balaton a legnépszerűbb üdülőhely, és elsősorban szabadidős- és fürdőszolgáltatások igénybevételével tervezi az idei utazását. A hazai szállodákba április végéig külföldről 12900, itthonról 21700 foglalás érkezett, amelyek száma folyamatosan emelkedik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.