MNB: A moratórium után nem nőhet a törlesztőrészlet

Horváth Éva
2020. 03. 24. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) javaslatával összhangban a kormány múlt heti döntésével törlesztési moratóriu­mot írt elő év végéig a vállalatok és a háztartások hiteleire. A március 19-től életbe lépett változások havi 400 milliárd forint, év végéig összesen 3600 milliárd forint törlesztési teher halasztását jelentik. A halasztott törlesztésből a tőketörlesztés mintegy 3150 milliárd forintot, míg a kamatok és díjak megközelítőleg 450 milliárd forintot tesznek ki – tette közzé tegnap honlapján az MNB.

Az ügyfelek ez évi fizetési kötelezettségeit a pénzügyi intézmények nem engedik el, a moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági intézkedés, amelynek célja, hogy az átmeneti likviditási nehézségek ne eredményezzenek tartós és elmélyülő gazdasági problémákat – hangsúlyozta közleményében a jegybank. Kiemelve azt is, hogy a fizetési haladék lejárta után az adósoknak teljesíteniük kell az elmaradt törlesztéseket.

Az MNB ugyanakkor olyan megoldásokat vár el a pénzügyi intézményektől, amivel a fizetési haladék után – az elhalasztott törlesztések kifizetése miatt – az adósok törlesztőrészlete az eredetihez viszonyítva nem emelkedik. Mindez az adósok többségénél olyan futamidő-hosszabbítást jelent, amely biztosítja azt, hogy a havi terhek az eredeti szinten vagy az alatt maradjanak, így annak megfizetése az ügyfelek számára várhatóan majd nem okoz nehézségeket.

Az Erste és a K&H kivételével a nagybankok egyelőre nem fogadják azokat a nyilatkozatokat, amelyek a moratóriumból való kimaradáshoz szükségesek – állítja a Portfólió.hu. A szakportál úgy tudja, hogy a bankok többsége leállította a csoportos beszedéseket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.