MNB: Többféle termék lesz fogyasztóbarát

Magyar Nemzet
2020. 01. 04. 9:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan tavasszal az ügyfelek megköthetik az első fogyasztóbarát otthonbiztosítási szerződéseiket, a cím elnyerésére januártól pályázhatnak a biztosítótársaságok – mondta a Növekedés.hu-nak adott interjúban Kandrács Csaba.

A Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyeletekért felelős alelnöke jelezte, hogy az érdeklődés már érzékelhető a piacon, például olyan nagy társaság is beléphet fogyasztóbarát termékkel a lakásbiztosítási piacra, amelyik eddig csak életbiztosításokkal foglalkozott.

A fogyasztóbarát termékekkel kapcsolatban megemlítette, hogy ma már az ügyfelek több mint fele minősítéssel ellátott fix kamatozású jelzáloghitelt igényel, aminek hatására a piacon kamaterózió indult meg, a kölcsön igénylése pedig egyszerűbbé vált.

A zöldlakás vásárlására, építésére, illetve a lakóingatlan energiahatékonysági felújítására járó kamatkedvezménynek köszönhetően legalább 0,3 százalékponttal olcsóbb lehet ez a hitel azoknak a lakossági hitelfelvevőknek, akik a kölcsönt minimum BB energetikai minősítésű lakás megvételére fordítják vagy ilyet építenek. Megjegyezte, a személyi hitelek után is jár a kamatkedvezmény, ha ilyen célra fordítják a kapott pénzt.

Az alelnök kiemelte, hogy minden olyan terméknél fontolóra veszik a fogyasztóbarát verzió bevezetését, ahol makroprudenciális, versenyösztönző és fogyasztóvédelmi okok miatt ez fontos, jelenleg több lehetőséget vizsgálnak. Az új konstrukciókat a Magyar Bankszövetséggel és a Magyar Biztosítók Szövetségével közösen alakítják ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.