Mobillal fizethetünk

Hosszú várakozást követően a magyar ügyfelek is kipróbálhatják az Apple Payt, miután kedden bejelentette a technológia magyarországi bevezetését az OTP. Évek óta ettől a váltástól remélik a piaci érintettek az új időszámítást a mobilfizetésben, de több nagybank is erre az évre időzítette a mobilos fizetési szolgáltatásainak beindítását.

Rácz Gergő
2019. 05. 22. 11:30
null
Áttörés várható a készpénzmentes banki szolgáltatások szegmensében Fotó: Tyler Olson Simplefoto Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős újítást jelentett be tegnap az OTP, a piacvezető bank ügyfelei a jövőben már használhatják a Magyarországon eddig el nem érhető Apple Pay fizetési szolgáltatást. A hitelintézet Apple készülékkel rendelkező ügyfelei tegnap óta fizethetnek az arra alkalmas Apple eszközeikkel azokon a helyeken, amelyeknél elérhető az érintéses fizetési szolgáltatás (mint a Pay Pass) vagy fel van tüntetve az Apple Pay logó. Az Apple Payjel az OTP Bank ügyfelei fizethetnek iPhone-juk vagy Apple Watchuk segítségével az üzletekben, éttermekben, taxikban vagy bármely érintéses fizetésre alkalmas POS terminálnál. A szolgáltatáshoz nem kell kitölteni kézzel semmilyen adatlapot a kártyaadatokról, és lehetőség van a szállítási és a számlázási információk egyszerűbb megadására is.

Az Apple Pay megjelenése a hazai piacon érthető felbolydulást jelent. Az amerikai technológiai monstrumnak hagyományosan a minőségi, ennek megfelelően a drágább termékeket kereső fogyasztók jelentik a célpiacát. Ez átfedésben van azokkal a felhasználókkal, akik jó eséllyel fogékonyabbak az olyan technológiai újításokra, mint a különböző elektronikus fizetési megoldások, és kellően vagyonosak is ahhoz, hogy az átlagot meghaladó értékben költsenek. Iparági szakértőkkel való beszélgetéseink során immár évek óta visszatérő elem, hogy az Apple itthoni megjelenése a fizetési szolgáltatások pia­cán mindenképp mérföldkő lesz.

Most úgy tűnik, a többi bank is versenyfutásra kényszerülhet azért, hogy saját ügyfelei is minél előbb használatba vehessék az Apple Payt. A CIB Bank például az OTP bejelentésére kisvártatva úgy rea­gált: a pénzintézet kiemelt célja a digitális átállás megvalósítása, ennek részeként igyekszenek minél több innovatív szolgáltatást elérhetővé tenni az ügyfeleiknek. Mindent megtesznek, hogy még az idén az Apple Pay is elérhetővé váljon a CIB bankos bankkártyával rendelkező ügyfeleknek – áll az olasz tulajdonú társaság állásfoglalásában.

Áttörés várható a készpénzmentes banki szolgáltatások szegmensében
Fotó: 123RF

A mobilfizetés semmiképp nem számít újszerű szolgáltatásnak, de nem is mondható tömegesnek a használata. Korábban a Magyar Telekom, az OTP és a MasterCard részvételével indult, majd a Vodafone-nal kibővült Mobiltárca Szövetség igyekezett meghonosítani a technológiát, ami akkori formájában zsákutcának bizonyult, a megoldás nem terjedt el, a szövetség feloszlott. Később a Gránit Bank tudott frissíteni azzal a mobilfizetési technológiá­val, amit alapvetően a többi pénzintézet is átvett, átvesz. A Gránit lépése újszerű volt, azonban mivel egy kis pénzintézetről van szó, a megoldás nem volt képes tömegeket kiszolgálni. Ennél jóval nagyobb lépés volt, amikor az OTP Simple mobilfizetési rendszerét elérhetővé tette minden banki ügyfélnek. Azonban mint az indulást követő tesztekből kiderült, gondok adódtak az egyes operációs rendszerekkel, és nem mindig ment hatékonyan a telefonos fizetés.

Az Erste is idén indítja el mobilfizetését, ami a cégvezetés ígérete szerint júniustól minden kártyával, így a Visákkal is működni fog. Szintén nagy váltás, hogy idén az UniCredit bevezette itthon is a Kínában rendkívül népszerű Alipay fizetési rendszert. Ez a nálunk is ismert Alibaba internetes kiskereskedelmi óriás saját fizetési rendszere, és kis túlzással készpénzmentessé tette a távol-keleti óriás számos települését. Látva Budapest növekvő népszerűségét a kínaiak körében, a várható igényekre felkészülve a Budapest Airport két új, a kínai turisták által kedvelt elektronikus fizetési formát, az Alipayt és a Unionpayt is elérhetővé teszi a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

Az első Alipay-kompatibilis fizetési terminálok a korábbi tervek szerint május végétől, vagyis a napokban kerülnek az üzletekbe. Az Alipay használatakor a vásárlási összeg beírása után a bankkártyaterminálon megjelenik egy QR-kód, ezt az Alipay mobiltelefon-applikációval beolvasva, ügyfél-azonosítást és jóváhagyást követően valósul meg a fizetés. A legtöbb mobiltárcás megoldásnál a telefon egyszerűen úgy működik, mint bármelyik érintőkártya, így csak oda kell tartani a készüléket a bolti fizetési terminálhoz, és már fizettünk is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.