– Biztos vagyok benne, hogy azok az éttermek, amelyek egyik napról a másikra éltek, nem fogják túlélni ezt az időszakot, mivel eltűntek a vendégek és nem tudják túltenni magukat rajta. A járvány okozta válságban lehet egy 20-30 százalékos lemorzsolódás a vendéglátásban, ahol csak azok a vállalkozások maradnak meg, ahol tudtak tartalékot felhalmozni, és azzal túlélni ezeket a heteket – fogalmazott Sárközi Ákos, Michelin-csillagos magyar séf, étterem-társtulajdonos Budapest városarculati cége, a BVA Te+Én című podcast-sorozatának legutóbbi adásában.
Most a magyar vendégekre összpontosítanak az éttermek
A Michelin-csillagos séf szerint a profitorientált vendéglátóhelyek mehetnek a süllyesztőbe.
A Dining Guide által 2016-2019 között az Év Séfjének választott szakember a Covid-19 előtti időkből felidézte, hogy tavaly a turizmus és vendéglátás iparág kiváló eredményeket hozott, ami új éttermek nyitását ösztönözte és az idei év is remek számokkal indult, mindenki bevételi csúcsokat emlegetett. A járvány miatti iparági válságban azonban a vendégek elmaradása miatt az éttermek leálltak, az elmúlt hetekben pedig saját stratégiák mentén különféle túlélési megoldásokhoz nyúltak a házhoz szállítástól az utalványokig.
A fővárosi újranyitás közeledtével ugyanakkor az elismert séf úgy vélekedik, hogy az eddigi, profitorientált üzleti szemlélet szerint működtetett vendéglátóhelyek, ahol nem foglalkoztak a vendéggel, hanem csak a gyors meggazdagodással, „mennek a süllyesztőbe”. – Ebből a szempontból jót is tesz, megtisztítja a piacot a válság, és olyan éttermek kerülnek előtérbe, ahol a szolgáltatással még inkább a vendégre fókuszálnak, egyedi, emberközpontúbb élmények lesznek – vélekedett Sárközi Ákos.
A piac által várt állami segítség kapcsán a szakember reményét fejezte ki, hogy a biztonságos magyar turizmust, a belföldi vendéglátás, kereskedelem vonzerejét reklámozva, erős országmarketinggel sikerül majd a vendégeket újra idecsábítani. Ezzel együtt, mint mondta, annyira sokszínű a piaci kínálat, hogy mindenkinek a saját vendégkörében, üzletében kell megtalálnia a számára alkalmas megoldásokat.
– Remek lehetőség: most a magyar vendégekre fókuszálnak az éttermek, akik eddig gyakran arról panaszkodtak, hogy kiszorították őket a külföldi turisták több belvárosi vendéglátóhelyről. Bízom benne, hogy hamar visszatérnek a magyarok a vendéglátóhelyekre, és lesz bátorságuk élni a biztonságos éttermi lehetőségekkel, nemcsak az ünnepek alkalmából, hanem a mindennapokban is. Nem kell feltétlenül sokat költeni, viszont akár csak egy teraszon elfogyasztott kávé vagy előétel erejéig, de érezni kell a bezártság utáni szabad élmények lehetőségét – mondta a Michelin-csillagos séf.
A téma legfrissebb hírei
Tovább az összes cikkhezAranybánya nélkül is jól fut az aranyexport
A közel-keleti Egyesült Arab Emírségek az utóbbi időben a világ harmadik legnagyobb aranyexportőrévé és -importőrévé vált.
Felfutás előtt áll a geotermikus energia felhasználása
Az állam nagyobb szerepet vállal a geotermikus energia kutatásában és hasznosításának támogatásában.
Hamarosan megjelenik az otthonfelújítási pályázat felhívása
A leendő pályázók előzetes kalkulációkat végezhetnek majd el.
Az erős középosztály a jóllét fenntartható fejlődésének alapja
A harmonikus növekedési index kidolgozását a világszerte népszerű mutatók hiányosságai indokolták.
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült
Háborús hangulat van Brüsszelben
Testvérviszály lett Vajna Timi nagymamájának kórházi kezeléséből
Elhunyt a Harry Potter-filmek sztárja
"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok
Hídpénzbotrány: Kiderült, hol landolhatott a Lánchíd-felújításból „kiszedett” másfélmilliárd forint
Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének
Kicsoda Kovács István bíró, Barcelona új közellensége?
A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)
Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)
Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá
Levadászlak titeket! – baloldali aktivista fenyegette meg a kormánypárti képviselőket a Parlamentben
Címoldalról ajánljuk
Tovább az összes cikkhezAranybánya nélkül is jól fut az aranyexport
A közel-keleti Egyesült Arab Emírségek az utóbbi időben a világ harmadik legnagyobb aranyexportőrévé és -importőrévé vált.
Felfutás előtt áll a geotermikus energia felhasználása
Az állam nagyobb szerepet vállal a geotermikus energia kutatásában és hasznosításának támogatásában.
Hamarosan megjelenik az otthonfelújítási pályázat felhívása
A leendő pályázók előzetes kalkulációkat végezhetnek majd el.
Az erős középosztály a jóllét fenntartható fejlődésének alapja
A harmonikus növekedési index kidolgozását a világszerte népszerű mutatók hiányosságai indokolták.