Most sem emelt kamatot a Fed

Magyar Nemzet
2020. 01. 31. 12:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) monetáris döntéshozó testülete, amely idei első ülése után kiadott közleményében megismételte, hogy az amerikai gazdaság mérsékelt ütemben növekszik, a munkaerőpiaci helyzet pedig jó. A piaci várakozásokkal összhangban döntéshozó testület a tavaly október 30. óta érvényes 1,50–1,75 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot. A döntés egyhangú volt, és megfelelt az elemzői várakozásoknak, mivel a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a gazdaság továbbra is növekedési pályán halad, nincs jele az infláció olyan gyors emelkedésének, amely miatt a Fednek esetleg kamatot kellene emelnie. A Federal Reserve tavaly három alkalommal – júliusban, szeptemberben és októberben – hajtott végre kamatcsökkentést, minden alkalommal 25 bázisponttal, hogy támogassa az amerikai gazdaság növekedését. Jerome Powell Fed-elnök azonban már júliusban jelezte, hogy a 2008 októbere óta először végrehajtott kamatvágás egy ciklusközepi kiigazítás, és nem egy hosszú lazítási ciklus kezdete.

Ugyancsak változatlan marad az brit alapkamat – határozott idei első kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa. A döntés ugyanakkor most sem volt egyhangú, és a legutóbbi gyenge inflációs és növekedési adatok nyomán a piacon voltak olyan várakozások, hogy a brit jegybank esetleg kamatcsökkentésre szánja el magát. Jelenleg azonban változatlanul 0,75 százalék az irányadó kamat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.