Moszkva rendezné Kijevvel a földgázvitát

A magyar–szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter.

2019. 06. 15. 10:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–szerb határt keresztező földgázszállító vezeték építésével, illetve üzemeltetésével kapcsolatos együttműködésről írt alá kormányközi megállapodást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Alekszandar Antics, a Szerb Köztársaság bányászati és energetikai minisztere Budapesten.

A dokumentum szignózása után Szijjártó Péter elmondta, hogy a szerb–magyar határ-összeköttetésre szeptemberben írják ki évi tízmil­liárd köbméteres maximummal a kapacitáslekötési eljárást. Ennek eredményétől függ, hogy mekkora kapacitású vezeték épül a határon. Ha mind a tízmilliárd köbméterre érkezik lekötés, azzal úgy lehet számolni, hogy egy része belföldi felhasználásra, másik hányada exportra értékesíthető. Az építkezés a jövő nyáron kezdődhet és 2021 végére befejeződhet – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Alekszandar Antics elmondta, hogy a szerb oldalon három szakaszon zajlik az építkezés, 120 kilométeren már lefektették a csöveket. A tervek szerint december közepére befejezik a beruházást, 2020-ra pedig kiépítik a kompresszorállomást, amely lehetővé teszi a teljes gázmennyiség szállítását Szerbia felől. Mindkét fél a saját területén viseli a költségeket.

Új útvonalra azért van szükség – emlékeztetett Szijjártó Péter –, mert Oroszország és Ukrajna között még nem jött létre a jövő évi tranzitszerződés, noha 2020-ra Magyarország gázellátása biztosított. Közüzemi célokra az állam négymilliárd köbméter gázt vásárol Oroszországtól, ezenfelül pedig a kereskedőcégek ennél jóval többet szereznek be. A négymilliárd köbméter fele Ukrajnán keresztül szokott érkezni, de mivel ez az útvonal egyelőre bizonytalan, az orosz Gazprommal kötött megállapodás értelmében kétmilliárd köbmétert már ebben az évben leszállítanak. A másik kétmilliárd köbméter szokás szerint Ausztrián keresztül érkezik majd.

Ám az orosz energiaügyi miniszter időközben bejelentette, hogy Moszkva hajlandó a jelenlegi megállapodást meghosszabbítani Ukrajnával az euró­pai fogyasztók ellátása érdekében. Alekszandr Novak ezt azzal indokolta – Maros Sefcoviccsal, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnökével folytatott megbeszélését követően –, hogy Kijev egyelőre nem áll készen arra, hogy az európai jogrendnek megfelelő szerződést kössön az orosz földgáz tranzitjáról.

A miniszter szerint az ukrán fél konstruktív magatartása, elfogadható és gazdaságilag versenyképes tarifák, valamint az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz gázszállítók közötti vitás, a választott bíróságokon lévő ügyek lezárása esetén az ukrán gázszállítási rendszert továbbra is használni lehetne.

Novak és Sefcovic arról állapodott meg Moszkvában, hogy szeptember második felében, az ukrán választások és az új kijevi kormány megalakulása után újabb háromoldalú konzultációt tart Oroszország, Ukrajna és az EU. Kijev 2015 óta nem vásárol a Gazpromtól földgázt, ám a Gazprom hajlandó felújítani a kapcsolatot, és 25 százalékkal csökkentené az árat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.