Mozgalmas év vár az agráriumra

Az idén is folytatódik a vidékfejlesztés, a magyar agráriumot több tervezett intézkedés is tovább erősíti majd – hívta fel a figyelmet tegnap az agrárminiszter. Az öntözésfejlesztésről szóló törvény január elsején már hatályba lépett, tavasszal várhatóan az Országgyűlés elé kerül a birtokrendezési jogszabálycsomag, még ebben az évben sor kerül a mezőgazdasági adózási rendszer megreformálására és előkészítés alatt van az új bortörvény is. A támogatásoknál is előrelépésre számíthatnak a gazdák: a tervek szerint 2020-ban négyszázötvenmilliárd forintos területalapú támogatás jut el hozzájuk, a tervezett beruházásokhoz pedig mintegy százmilliárd forintos kedvezményes kölcsönt biztosít a kormányzat.

2020. 01. 13. 11:33
null
A hazai szőlő- és bortermelés szabályozási környezete is megújul idén Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az elmúlt év az építkezésről szólt, amelyet a magyar gazdálkodókkal együtt valósítottunk meg, az idén a közösen lerakott alapon elkezdhetjük a termelést. A beruházások megvalósulhatnak, és tovább fejleszthetjük a magyar vidéket, hazánk mezőgazdaságát – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető jelezte: a magyar gazdálkodókhoz az idén több mint négyszázötvenmilliárd forintos területalapú támogatást jut el, a tervezett beruházásokhoz pedig mintegy százmilliárd forintos kedvezményes kölcsönt biztosít a kormányzat.

Az előző évek eredményeit értékelve elmondta: 2010 óta nagy utat tett meg a magyar mezőgazdaság.

– Az agrárium stabil növekedési pályán van. Teljesítményének emelkedése 2019-ben is folytatódott, kibocsátásának értéke elérte a 2776 milliárd forintot, három százalékkal meghaladva az előző évit – mondta a tárcavezető. Az ágazat versenyképességének javulásához nélkülözhetetlen beruházások értéke is tovább nőtt az elmúlt évben: 2019 első háromnegyed évében elérte a 301 milliárd forintot, ami az előző évi szinthez képest 15 százalékos emelkedésnek felel meg. Ebben nagy szerepe van a Vidékfejlesztési programnak is, amelynek részeként eddig 587,8 milliárd forint jutott el a nyertes pályázókhoz. A kifizetett összeg közel fele, egészen pontosan 240,7 milliárd forint beruházási célú támogatás volt.

A 2020-as év egyik legfontosabb feladata is a támogatáspolitikához kapcsolódik. A közös agrárpolitika reformjára vonatkozó tárgyalások remélhetőleg az idén lezárulnak. Ez a feltétele annak, hogy megkezdődhessen az év legfontosabb dokumentuma, a stratégiai terv előkészítése, amely a 2021 és 2027 közötti európai uniós források felhasználásának kereteit rögzíti.

– Meg fogunk harcolni a magyar gazdák pénzéért. Elfogadhatatlan, hogy Brüsszelben a bevándorlók javára csökkentenék ezeket a forrásokat – húzta alá Nagy István.

A hazai szőlő- és bortermelés szabályozási környezete is megújul idén
Fotó: Kurucz Árpád

Bár már zajlik a következő hétéves ciklus előkészítése, a 2020-ig szóló programban a gazdálkodók további pályázatok megjelenésére számíthatnak ebben az évben. A termelői csoportok, valamint az öntözési közösségek együttműködésének, illetve a csemetekertek gépbeszerzésének támogatását célzó felhívásokat hirdetik meg az idén. Annak érdekében pedig, hogy a hazánknak járó teljes keretösszeget fel lehessen használni, az esetlegesen visszahulló maradványforrások terhére is újabb pályázatok jelenhetnek meg az év folyamán.

Az idén a jogalkotás terén is nagyszabású tervek megvalósulása várható. Az év egyik legjelentősebb változását a január elsején hatályba lépett, az öntözéses gazdálkodásról szóló törvény hozta. Az új szabályozásnak köszönhetően ugyanis a tervezett beruházások elől mind a birtokszerkezetből, mind az adminisztrációs nehézségekből adódó akadályok elhárulnak. Elkészült és a tervek szerint tavasszal az Országgyűlés elé kerül a birtokrendezésről szóló törvénycsomag is, amely a rendszerváltás óta le nem zárt állami birtokpolitikai ügyek rendezésére, jelentős részben az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítására szolgál.

Folyamatban van a mezőgazdasági adózási rendszer, valamint a hazai szőlő- és borágazat szabályozási környezetének megújítása is. Egy olyan új bortörvény megalkotása a cél, amely alacsonyabb adminisztrációs terhet ró az ágazat szereplőire. Nagy István szerint az év egyik legfontosabb témája mindezek mellett a generációváltás lesz. Az agrárkormányzat olyan szakpolitikai program kialakításán dolgozik, amely megoldásokat kínál a gazdaságok átadása miatt felmerülő akadályok elhárítására. A klímavédelmi célokat szolgálva pedig idén is folytatódik az országfásítási program.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.