Az agráriumban a járvány ellenére is van munkalehetőség

Nagy István, a mezőgazdasági tárca vezetője jelezte: Munkaszüret néven indul el egy idénymunkás-kereső portál.

Magyar Nemzet
2020. 04. 03. 15:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Munkaszüret néven indít mezőgazdasági álláslehetőségeket kínáló internetes oldalt az Agrárminisztérium.

Nagy István, a tárca vezetője jelezte: a magyar agráriumban a koronavírus-járvány ellenére is van munkalehetőség. Míg néhány ágazatban most az elbocsátások dominálnak, az élelmiszeripari vállalkozások és a gazdaságok a járvány okozta rendkívüli helyzet miatt komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Így a vendéglátásban, a turizmusban vagy éppen a szolgáltató szektorban a megélhetésüket elveszítő embereknek, illetve a nappali kurzus nélkül marad felsőoktatási hallgatóknak is munkát tud biztosítani az agrárium.

Feladatból akad bőven, a szezonális munkák java áprilisban indul, ekkortól minden dolgos kézre szükség van a gazdaságokban. A zöldség-gyümölcs ágazatban például a termelés mintegy kétharmadát a szezonálisan foglalkoztatott munkaerő végzi. – Az ágazat zavartalan működése szempontjából létkérdés, hogy megfelelő mennyiségű ember álljon rendelkezésre a termelés elvégzéséhez – hívta fel a figyelmet Nagy István. Mivel az egyes munkafázisok nagyon szűk és szoros határidőkhöz kötöttek, ezért ha egy-egy munkafolyamat kimarad, vagy késik, az a teljes növényállomány megsemmisüléséhez, vagy jelentős mennyiségi és minőségi termésveszteséghez vezethet.

Annak érdekében, hogy a felek a lehető legkönnyebben megtalálják egymást, a tárca egy online platformot hozott létre, amely agrár- és élelmiszeripari cégeket összeköti a potenciális munkavállalókkal.

A mezőgazdasági idénymunka kereső hírportál a www.munkaszuret.hu linken elérhető, funkciói folyamatosan bővülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.