Mutatványos berendezéseket ellenőriz a kormányhivatal

Hamarosan megkezdődik a mutatványosok berendezéseinek ellenőrzése, a megyei kormányhivatalok fogyasztóvédelmi hatóságának munkatársai idén is fokozott figyelemmel kísérik, hogy az állandó, illetve utazó vidámparkok, kalandparkok, drótkötél- és bobpályák, gumiasztalok, légvárak, közösségi strandjátékok, csúszdák, trambulinok, vízibiciklik üzemeltetői eleget tesznek-e a jogszabályban rögzített előírásoknak és megvannak-e azok a minőségi tanúsítvá­nyaik, amelyek garantálják berendezéseik balesetmentes működtetését.

2019. 05. 13. 13:21
null
Nyíregyháza, 2015. május 1. Egy nő kislányával körhintázik a Bujtosi Városligetben rendezett majálison, Nyíregyházán 2015. május 1-jén. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila Forrás: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaszi és a nyári időszakban esedékes hatósági ellenőrzéseket az idén is megelőzte a mutatványos vállalkozók tájékoztatása.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal által szervezett fórumra Pest, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyéből érkeztek vállalkozók, és Somogyban is megtörtént a mutatványosok szezon előtti tájékoztatása.

– A legtöbb problémával 2018-ban a nyári gyerektáborokban találkoztak a hatóság munkatársai. Mivel előfordult, hogy a vállalkozók több helyütt is érvényes megfelelőségi tanúsítvány nélkül üzemeltették az ugráló- és a gumiasztalokat, légvárakat, be kellett tiltani azok működtetését – tudtuk meg a fórum tapasztalatait összegező Juhász Ritától, a Veszprém Megyei Kormányhivatal sajtófőnökétől.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A mutatványosberendezések üzemeltetése gondos és precíz munkát igényel, hiszen legtöbbször mostoha és változó körülmények között működtetett, gyakran szét- és összeszerelt eszközökről van szó.

A kormányhivatalok a hatósági ellenőrzés során elsődlegesen a berendezések dokumentációját, az üzemeltetési napló vezetését, a tanúsítvány meglétét és az üzemeltető képzettségének igazolását ellenőrzik.

Emlékezetes, 2017 szeptemberében a Veszprém megyei Várpalotán többen is kirepültek egy menet közben szétesett, harminchárom méter magas kalapácshintából.

Egy fiatalember a szerencsétlenség következtében hónapokon át kómában volt, három kórházban ápolták, majd egy rehabilitá­ciós intézet lakója lett.

Az eddigi vizsgálatok szerint a balesetet az okozta, hogy kalapácshinta egyik tartóeleme nem megfelelő anyagból készült.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságától megtudtuk: a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt indított büntetőeljárás során két személyt hallgattak ki a nyomozók.

A rendőrség az eset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja.

– Legyen mentőfelszerelés a vízibicikliken! – sürgeti az intézkedést a szezon közeledtével az az asszony, aki a múlt nyáron vízibicikli-balesetben vesztette el 15 éves fiát.

A tragikus eset után tizenkilenc hivatalos helyre küldte el a biztonságos vízibiciklizést szorgalmazó levelét, de az ügyben egyelőre nincs fejlemény.

A balatoni üdülési főszezonban becslések szerint a háromszáz, többségé­ben vízibiciklis vállalkozótól ötezer vízi strandjármű kölcsönözhető, amelyeket jó időben naponta ötven-százezren használnak.

2017-ben hat, 2018-ban egy ember fulladásos halálához vezetett a mentőfelszerelés nélkül történő vízibiciklizés, utóbbi tragédiában hunyt el a tizenöt éves fiú.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.