Nagy az eltérés, hol mennyit ér a csok

Míg egy kisvárosban egy új otthon árának akár hatvan százalékát is kiteheti a csok, Budapesten legfeljebb a vételár harmadát adja a három gyermek esetén járó kedvezmény. Egy friss elemzés szerint nemcsak településtípusok szerint, hanem regionálisan is jelentősek a különbségek abban, hogy mekkora segítséget jelent az állami támogatás.

2019. 04. 24. 14:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásárakban meglévő jelentős regionális különbségek az állami támogatások arányában is nagy eltérésekhez vezetnek. A Takarék Index elemzése szerint a használt lakásra felvehető családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a fővárosban a vételár kevesebb mint öt százalékára elég egy átlagos árú 60 négyzetméteres lakás és két gyermeket vállaló házaspár esetében. A községekben viszont majdnem harminc százalékot tesz ki ez az arány, míg a megyeszékhelyeken tíz, a városokban pedig 15 százalékot.

Egy új lakásnál az állami támogatás a kétgyerekeseknél Budapesten az átlagos vételár alig tíz százalékára elég, egy köz­ségben viszont akár húsz százalékot is kitehet az arány. A megyeszékhelyeken majdnem 16, a városokban valamivel több mint 16 százalékot jelent a támogatás. A legnagyobb különbségek a három gyermeket vállaló, 60 négyzetméteres új lakást vásárló családoknál jelentkeznek: a fővárosban a lakás értékének alig harmadát éri el a csok összege, a többi településtípus esetében azonban a lakás értékének a felét is meghaladja, a megyeszékhelyek és városok esetében 51-59 százalékos mértékű az arány.

A tavalyi negyedik negyedévben megvásárolható új fővárosi lakások árát alapul véve Külső-Pesten alig tíz, Belső-Pesten kevesebb mint nyolc, Budán hét, míg a belvárosban a lakás értékének kevesebb mint hat százalékát teszi ki az állami támogatások összege – két gyermek és hatvan négyzetméteres lakás esetében. A három gyermeket vállalóknál Külső-Pesten 33, Belső-Pesten 26, Budán mintegy 24, míg a belvárosban 19 százalékos támogatási arány érhető el.

A különbség megyék szerint is megmutatkozik. A használt lakásoknál Győr-Moson-Sopron és Pest megye kivételével bőven tíz százalék fölötti a támogatási arány a két gyermeket nevelő családok esetében. A legnagyobb segítséget az állami támogatások Nógrád megyében jelentik, ahol a ­megvásárolandó otthon értékének átlagosan csaknem 37 százalékát teszi ki a csok, de Békés és Borsod-­Abaúj-Zemplén megyében is meghaladja a húsz százalékot az arány.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy majdnem két és félszer annyi átlagbért kell fizetni a fővárosban, mint az észak-magyarországi régióban: míg Budapesten egy átlagos, 60 négyzetméteres lakás megvásárláshoz több mint nyolc és fél évnyi átlagjövedelemre van szükség, addig Észak-Magyarországon csak 3,6 évnyire. Budapesten átlagosan 1,71 havi fővárosi jövedelmet kell fizetni egy négyzetméterért, az Észak-Alföldön 1,31 havi régiós átlagbért. Kevesebb mint egyhavi keresetből lehet megvenni egy négyzetmétert a Közép-Dunántúlon és Észak-Magyarországon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.