Nagy az érdeklődés a vidéki épített örökség megújítására

Eddig csaknem nyolcszázan regisztráltak a Népiépítészetiprogram.hu oldalán, számos kérelem már beérkezett, több mint kétszáz pedig kitöltés alatt áll.

2019. 07. 09. 9:32
null
A program keretösszege másfél milliárd forint Fotó: Teleki László Alapítvány
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig csaknem nyolcszázan regisztráltak a Népiépítészetiprogram.hu oldalán, számos kérelem már beérkezett, több mint kétszáz pedig kitöltés alatt áll – közölte lapunkkal az országos vagy helyi védettségű épületek felújítását szolgáló Népi építészeti program pályázatának alakulásáról a lebonyolító Teleki László Alapítvány.

A program másfél milliárd forintos keretösszegből biztosít forrást veszélyeztetett népi építészeti emlékek, a történeti értéket képviselő vidéki épített örökség megőrzésére, helyreállítására.

A program keretösszege másfél milliárd forint
Fotó: Teleki László Alapítvány

A támogatás lehetséges mértéke a teljes bekerülési összeg ötven és nyolcvan százaléka között lehet. A maximum nyolcvanszázalékos támogatási intenzitásra a magánszemély tulajdonosok és a hátrányos helyzetű régiókban lévő, kétezer főnél kisebb lélekszámú települések önkormányzatai számíthatnak.

A pályázaton legalább ötszázezer, legfeljebb húszmillió forintot lehet elnyerni, ami az elvárt önerővel egészül ki. Új elem az előkészítő dokumentációkra történő pályázás lehetősége, amellyel későbbre tervezett felújítás szakmai anyagának elkészítését valósíthatja meg az ingatlan tulajdonosa. A támogatási kérelmek beadási határideje július 24-én 17 óra.

Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős miniszteri biztosa lapunknak adott korábbi interjújában azt mondta, a két éve meghirdetett első pályázaton kiderült, hogy óriási az érdeklődés a lehetőségre.

– A védelemnek oka van, sajnos előfordul, hogy egy településen egyetlen korhű ház maradt meg. Ami védett, az egy kicsit mindenkié, viszont ha a közösség valóban sajátjának érzi ezeket az építészeti emlékeket, akkor úgy illik, hogy közpénzből is biztosítsunk forrást a megóvásukra, megújításukra – fejtette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.