Nagy István: A magyar gazdák sorsa a vásárlók kezében van

Átadták a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántó kétszázmillió forintból megépült termelői piacát.

Forrás: MTI2020. 07. 17. 15:45
NAGY Istvn; SZENTKIRLYI Alexandra
Abaújszántó, 2020. július 17. Nagy István agrárminiszter (j) vásárol a helyi termelõi piacon, mellette Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a megnyitó napján Abaújszántón 2020. július 17-én. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkészült a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántó termelői piaca, a város központjában kétszázmillió forintból megépült létesítményt pénteken adták át.

Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta: nincs biztosabb pont a helyi piacnál, a tárca az elmúlt hónapokban, a járvány okozta veszélyhelyzetben is kiállt, és ma is kiáll a termelői piacok működése, azok értékei mellett.

Úgy fogalmazott: a magyar gazdák sorsa a vásárlók kezében van, ezért lényeges, hogy tudatos vásárlásra ösztönözzék az embereket, ezáltal sok munkahely megmaradhat. „A vásárlók kötődését meg kell erősítenünk a hazai termékek iránt” – mondta.

A miniszter szólt arról, hogy a vidékfejlesztési programon keresztül még a nyáron öt és fél milliárd forint értékben meghirdetik a kistermelők termelési és értékesítési lehetőségeit segítő új pályázatot. Ebből a pénzből 2,5 milliárd forint jut a legkisebb termelőknek a mezőgazdasági és élelmiszer-feldolgozási tevékenységeik kialakítására, fejlesztésére. A program a helyi termékek értékesítési lehetőségét, piacok, vásárterek kialakítását, fejlesztését hárommilliárd forinttal támogatja. A vidéki önkormányzatok százmillió forintos támogatással korszerűen felszerelt, a higiéniai előírásoknak és az egészségbiztonságnak is megfelelő értékesítő tereket hozhatnak létre.

Az abaújszántói piacról Nagy István elmondta, hogy ez a térség legnagyobb termelői piaca, a minisztérium a várossal hozzájárult a foglalkoztatás megtartásához. „Hiszünk abban, hogy a helyi termelői piacok támogatásával hozzájárulhatunk a falvak, kisvárosok fejlesztéséhez, megerősítéséhez” – hangoztatta. Hozzátette: a legfontosabb cél a magyar gazdaság erősítése, a munkahelyek védelme, a magyar vidék gazdagodása és gyarapítása.

Az átadáson Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta: a piac ma már nemcsak annak a helye, ahol jó minőségű, friss magyar árut lehet vásárolni, hanem a találkozásoknak is elsődleges helyszíne.

A koronavírus járvány megmutatta, milyen nagy szükség van arra, hogy megbízható mennyiségben, elérhető áron és jó minőségben lehessen vásárolni – mutatott rá a kormányszóvivő. Kiemelte: a magyar mezőgazdaság, kiállta ezt a próbát, a gazdák, a termelők, az árusítók sokat segítettek abban, hogy a nehéz hónapokon túl lehet az ország. A kormány és az agrárminisztérium is folyamatosan dolgozik azon, hogy ez a szektor is túl léphessen a nehézségeken.

A kormányszóvivő mindenkit arra buzdított, ha tehetik piacokon vásároljanak megbízható, friss magyar árut.

Az átadást követően az agrárminiszter és a kormányszóvivő bevásárolt a piacon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.