Nagy István: Fontos a hagyományos, zártkerti gazdálkodás újraindítása

Fontos a hagyományos, zártkerti gazdálkodás újraindítása, ezért a kormány idén is meghirdeti a falvak és kistelepülések határain lévő zártkertek revitalizációs programját – mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2019. 07. 03. 11:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos a hagyományos, zártkerti gazdálkodás újraindítása, ezért a kormány idén is meghirdeti a falvak és kistelepülések határain lévő zártkertek revitalizációs programját – mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán. Hozzátette: a 2 milliárd forintos keretösszegű programban a települési önkormányzatok és ezek konzorciumai pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra.

Hangsúlyozta: a régen virágzó elővárosok zártkertjei elhagyatott területekké váltak, a kormány pedig azt szeretné, hogy az emberek használják ki ezeket az erőforrásokat és induljon újra a hagyományos gazdálkodás, lehetőleg őshonos gyümölcsfajták telepítésével.

Mint mondta, a területek vonzóbbá tételéhez a pályázat keretében infrastrukturális fejlesztésekre, vízelvezető rendszerek megépítésére, kutak fúrására, vadvédelmi rendszerek és villanyvezetékek kiépítésére is nyújt támogatást a kormány. A pályázat során egyenként legfeljebb 10 millió forint támogatást lehet nyerni, a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekhez pedig ez az összeg legfeljebb 20 millió forint – fűzte hozzá.

A kivitelezést megkönnyíti, hogy a projekt 75 százaléka előfinanszírozott, így akik 2019-ben sikeresen pályáztak, 2020 elején már megvalósíthatják az újításokat az érintett területeken – tudatta Nagy István.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.