Kamatmentes hitelt kapnak a gazdák

Mintegy 300 ezer gazdálkodó és élelmiszeripari vállalkozás életét könnyítik meg a kormány gazdaságvédelmi intézkedései – jelentette ki Nagy István. Az agrárminiszter szerint már a legkisebb termelőknek is nagy segítséget jelent, hogy a kormány döntése nyomán a duplájára emelték az Agrár Széchenyi Kártya konstrukción belül elérhető szabad felhasználású hitelek maximális összegét. A gazdálkodók és az élelmiszeripar szereplői ráadásul mindehhez teljesen ingyen juthatnak hozzá. A válságba jutott ágazatok, így a sör- és pálinkagyártók, a bortermelők, a vadgazdálkodási szolgáltatók és a dísznövénykertészek pedig más gazdasági területekhez hasonlóan élhetnek a korábban bejelentett adó- és járulékkedvezményekkel.

2020. 04. 14. 11:14
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ingyenhitel enyhítheti a koronavírus-járvány okozta nehézségeket az élelmiszer-gazdaságban. Nagy István, agrárminiszter az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján bejelentette: a szabad felhasználású, akár 3 éves futamidejű Agrár Széchenyi Kártya hitelt ingyenessé teszik a gazdálkodóknak, a tárca a kamat és kezességi díj teljes összege mellett a hitelek megkötéséhez és fenntartásához kapcsolódó költségeket is átvállalja a termelőktől. Az év végégi megkötött új szerződések esetén a felvehető maximális hitelkeretet a duplájára emelik, így a mezőgazdaság valamint az élelmiszeripar szereplői az eddig 100 millió forint helyett akár 200 millió forint szabadon felhasználható forráshoz juthatnak a konstrukciónak köszönhetően.

Már a legkisebb termelőknek is komoly pénzügyi segítséget jelenthet az Agrár Széchenyi Kártya ingyenessé tétele és a hitelkeret megduplázása – fogalmazott a tárcavezető.

Megjegyezte azt is, hogy az eddig megkötött 18600 hitelügylet és a gazdákhoz kihelyezett mintegy 2 milliárd forint jól mutatja, hogy könnyen hozzáférhető forrásról van szó. Annak érdekében pedig, hogy minél többen olcsóbban és könnyen hitelhez jussanak, az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kezességhez kapcsolódó költségvetési díjtámogatást a tárca 0,75 százalékra emeli.

A miniszter tájékoztatása szerint a kormány gazdaságvédelmi intézkedései mintegy 300 ezer gazdasági vállalkozás életét könnyíti meg.

Az év végéig elérhető hitelmoratórium, valamint az áfa-visszaigénylések felgyorsítása komoly segítséget nyújt a pénzügyi helyzet stabilizálásában.

A termelők likviditását javítja emellett az is, hogy a tárca előbbre hozta az agrártámogatások kifizetését, valamint számos könnyítés jelent meg a támogatási rendszerben és a Vidékfejlesztési program beruházásokat érintő eljárásaiban. – Ezen intézkedések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a termelés zavartalanul tudjon működni és hazánk élelmiszer-ellátása továbbra is biztosított legyen – emelte ki Nagy István.

A koronavírus okozta válsághelyzet némely ágazatban már most erősen érezteti hatását. Elsősorban azon szektorok kerültek bajba, ahol minden piaci szereplő értékesítése, szolgáltatása közvetlenül kapcsolódik a lényegében szünetelő turizmushoz és vendéglátáshoz. Emiatt döntött úgy a kormány, hogy más gazdasági területekhez hasonlóan a bor- és szőlőtermelők, valamint a sörfőzdéknél, és pálinka előállítók, illetve a vadgazdálkodási szolgáltatók június végéig mentesülnek a munkabér utáni közterhek megfizetése alól, a munkavállalóknak pedig a járulékok közül csak a 4 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell megfizetniük, ez az összeg azonban nem lehet magasabb 7710 forintnál. Mivel a járvány gyakorlatilag kettétörte a dísznövénykertészeti idényt, ezért a kormány döntése nyomán erre az ágazatra is érvényesek lesznek az adózási könnyítések.

A tárcavezető szerint most az a legfontosabb, hogy a megfelelő számú munkaerő mindenhol rendelkezésre álljon. Különösen fontos ez azokban az ágazatokban, ahol az idénymunkának kiemelt szerepe van. Annak érdekében, hogy az érintett gazdaságok minél könnyebben megtalálják a szezonmunkásokat, a tárca Munkaszüret néven online álláskereső portált indított. Ezzel a felülettel is azt szeretnék elérni, hogy az idénymunka lehetősége minél több emberhez eljusson, azok, akik átmenetileg, vagy tartósan munka nélkül maradtak a koronavírus-járvány miatt, a mezőgazdaságban megélhetést találjanak.

A miniszter jelezte: az új koronavírus-járvány is rámutatott arra, hogy a hazai élelmiszer-előállítás a magyar emberek ellátásának legfontosabb pillére.

Az ehhez szükséges feltételek biztosításán az elmúlt hetekben nagyon sokat dolgozunk. Ennek szellemében kértem nyílt levélben a kiskereskedelmi láncok vezetőit, hogy az áruk beszerzése során részesítsék előnyben a hazai termelőket és beszállítókat az importtal szemben – emelte ki Nagy István. Majd hozzátette: ezért állt ki azért is, hogy az önkormányzatok a járványvédelmi előírások betartása mellett nyissák meg a piacokat, segítve ezzel a fogyasztók alternatív élelmiszer-vásárlási lehetőségét és a kézműves termelők értékesítési lehetőségeit.

A gazdaságvédelmi akciótervben kiemelt szerepe van az agráriumnak, az eddig megjelent intézkedés mellett ugyanakkor számos további lehetséges eszköz van a minisztérium tarsolyában. A szakmaközi szervezetek észrevételei alapján a tárca által összeállított tervezetben vannak rövid távú válságkezelési intézkedések és a hosszabb távú, a gazdaság újraindítását célzó javaslatok is.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy a mezőgazdaság teljesítményét számos kockázati tényező veszélyezteti: az éghajlati körülmények mellett a piac alakulása, a különböző állatbetegségek és járványok is nehezíthetik a termelők munkáját.

Ugyanakkor a tárcavezető szerint fontos, hogy a válságmenedzsmentben szerzett tapasztalatok segítsenek a mostani helyzet leküzdésében is.

– A legfontosabb ugyanakkor az ember és az a munka, amit a gazdálkodók a napokban is végeznek. Ezért Köszönet a magyar gazdáknak, hogy minden nap teszik a dolgukat: vetnek és etetik a jószágot, hogy amint a vész elmúlik, tudjanak aratni és legyen mit enni. Az élelmiszeriparban dolgozóknak is hálával tartozunk azért, hogy minden nap bemennek dolgozni és elkészítik az élelmiszert, a kereskedelemben és a logisztikában dolgozóknak pedig, hogy az áruk célba juttatását elősegítik – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.