Nagy István: Kedvezményes kamatozású beruházási hitelkonstrukció készül

Az új finanszírozási lehetőség célja, hogy a következő európai uniós ciklus pályázatainak megjelenéséig megfelelő forrást nyújtson a mezőgazdasági beruházások megvalósítására.

Magyar Nemzet
2019. 08. 16. 9:27
null
Befejeződött a betakarítás, az őszi árpánál a termés mennyisége meghaladta az ötéves átlagot Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciót készít elő a kormány az agráriumnak – jelentette be csütörtökön Nagy István agrárminiszter a debreceni Farmer Expón. Az új finanszírozási lehetőség célja, hogy a következő európai uniós ciklus pályázatainak megjelenéséig megfelelő forrást nyújtson a mezőgazdasági beruházások megvalósítására.

A tárcavezető közölte: a 2014–2020 között elérhető felhívások többségét többszörös túligénylés jellemezte, ami jól mutatja, mekkora az igény a fejlesztésekre az ágazatban. – Nem szeretnénk, hogy ez a lendület megtörjön, hiszen mindent meg kell tenni azért, hogy a magyar gazdálkodók egy hektáron legalább akkora jövedelmet tudjanak termelni, mint az uniós versenytársaik. Ez pedig jól irányzott beruházások nélkül lehetetlen – fogalmazott Nagy István. Majd hozzátette: az új uniós pályázatokra és az első kifizetésekre várhatóan 2023-ig kell várniuk a gazdálkodóknak. – Az idő pénz, minden egyes nappal, amelyen nem történik előrelépés, tovább nő a lemaradásunk.

Befejeződött a betakarítás, az őszi árpánál a termés mennyisége meghaladta az ötéves átlagot
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A kiállításon a miniszter jelezte: az időjárás ebben az évben is szélsőséges arcát mutatta, ezért az aratási eredményeken is jól látszik, hogy melyik gazda tudott élni az új technológiák nyújtotta lehetőségekkel. Fontos feladat, hogy a tudomány eredményeit mielőbb összekössék a gyakorlati munkával, az agrárium mellett pedig számos társtudomány munkája szükséges a siker eléréséhez. Nem lehet megkerülni az öntözés kérdését sem. A tárcavezető szerint a cél továbbra is az, hogy a ciklus végére a jelenlegi 85 ezer hektárról 200 ezer hektárra emelkedjen az öntözhető terület nagysága. Ez pedig nem csak a mezőgazdaság, hanem minden magyar ember érdeke is. A légköri aszály, a porszennyezettség, az intenzív napsugárzás mindenkit érint, megfelelő vízgazdálkodási beruházásokkal pedig mérsékelhető a káros hatásuk.

A miniszter elmondta, hogy a debreceni Civaqua program vízgazdálkodási fejlesztései a 2020–2027-es európai uniós költségvetési időszakban kiemelt helyen szerepelnek majd.

Lezárult az aratás

Véget ért az őszi vetésű gabonák betakarítása. Búzából jó közepes lett a termés, az elért 5,27 tonnás átlaghozam mellett ötmillió tonna búza kerülhetett a magtárakba. Az őszi árpánál a 2018-as és az ötéves átlagot is meghaladva 1,2 millió tonnát ért el a termés. Repcét tavaly kisebb területen vetettek a gazdálkodók, az össz­termés 874 ezer tonnát ért el. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.