Nagy István: Nem szabad hagyni, hogy az EU csökkentse az agrártámogatásokat

A miniszter szerint össze kell fogni, hogy olcsóbb legyen az élelmiszer, minél több hazai élelmiszer legyen és a magyar gazdák meg tudjanak élni.

Forrás: MTI2019. 04. 02. 12:50
null
Nagy István: Van miért hálát adni a mezőgazdaságban Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem szabad hagyni, hogy az Európai Unió csökkentse az agrártámogatásokat, mert az „fenyegető veszélyt” jelent a magyar gazdákra – mondta az agrárminiszter.

Nagy István hozzátette:

Brüsszel a tervek szerint a földalapú támogatásokat 16, a vidékfejlesztési támogatásokat pedig több mint 25 százalékkal csökkenti, miközben az agrártámogatások helyett olyan célokat fogalmazott meg, amelyek a migránsok letelepedését szolgálják.

Úgy vélte, ha ez megvalósul, nőni fognak az élelmiszerárak és romlani fog a versenyképesség.

Kitért arra is,

az agrárpolitikusok és szakemberek kedden országjárásra indulnak, amelynek során a kormány kikéri a polgárok véleményét.

Megbeszélik a gazdákkal az elért eredményeket, a nehézségeket, a kitűzött célokat, valamint erősítik a magyar gazdatársadalom és a kormány között kialakult együttműködést – mondta.

A miniszter szerint össze kell fogni, hogy olcsóbb legyen az élelmiszer, minél több hazai élelmiszer legyen és a magyar gazdák meg tudjanak élni.

Együttműködési megállapodást kötött egy kereskedelmi bankkal a Szent István Egyetem

A megállapodás az MKB Bank Zrt. az agrárium modernizációjának támogatása és az egyetemi hallgatók pénzügyi ismereteinek erősítése érdekében született. A megállapodás értelmében az MKB Bank a jövőben szakmai támogatást nyújt az egyetemi képzésekhez, kutatásokhoz. A SZIE pedig vállalta, hogy a képzési programjai, tanterve kialakításánál, főként az egyetem gazdaságtudományi karánál figyelembe veszi a bankszektor munkaerőpiaci igényeit.

Nagy István szerint

a megállapodás jelentősége, hogy ráirányítja a fiatalok figyelmét az agráriumra, erre pedig szükség is van, ugyanis a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából a generációváltás alapvető fontosságú.

Hozzátette, hogy az egyéni gazdálkodók és a gazdasági szervezetek irányításában az 55 év felettiek aránya közelíti vagy meghaladja az 50 százalékot.

Nagy István elmondta, a 2014-2020-ig tartó időszakban a helyzet megoldását a vidékfejlesztési programon belül a fiatal gazda tematikus alprogram segíti. Fejlesztési támogatásban tavaly év végéig több mint ezer fiatal gazda részesült, közel 40 milliárd forint értékben. Kiemelte,

a fiatalok bevonása érdekében a kormány 2019 őszén elindítja az Agrár-generációváltás 2020-2030 című középtávú szakpolitikai programját.

A mezőgazdaság további fejlesztésének elősegítésére az Agrárminisztérium még az idén egy beruházási hitelhez kapcsolódó, az agrárvállalkozások széles köre által igénybe vehető kamattámogatási programot is hirdet. A fejlesztés célja, hogy a jelenlegi vidékfejlesztési program forrásainak felhasználását követő időszakban is támogathassák az agrárvállalkozások beruházásait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.