Nagy kárt okoz a kereskedelmi megállapodás

Magyar Nemzet
2019. 07. 04. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is osztja az európai termelők és szövetkezetek aggodalmát az Európai Unió és a dél-amerikai, Mercosur-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodásával kapcsolatban.

A kamara közlése szerint a termelők attól tartanak, hogy az egyezség hatására Dél-Amerika – az uniós előírásoknál lazább környezet- és állatvédelmi, illetve élelmiszer-biztonsági szabályozás miatt – olcsó marhahússal, baromfival árasztja el az Európai Uniót, tönkretéve így a termelőket, kiszolgáltatott helyzetbe és veszélybe sodorva az élelmiszer-ellátást és az élelmiszer-biztonságot.

A NAK álláspontja szerint a tisztességes piaci verseny fenntartása érdekében az európai hatóságoknak kiemelt figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy a Mercosur-országokból érkező termékek mindenben megfeleljenek a szigorú euró­pai feltételeknek a termékek minősége, biztonságossága és az előállítás körülményeit illetően. Ráadásul az utóbbi néhány évben az agrárium szereplői nem kaptak érdemi tájékoztatást a tárgyalások aktuális állásáról, ami semmiképp sem növeli a termelők unióval szembeni bizalmát.

Gazdaságilag mindkét fél számára jelentős a megállapodás. A Mercosur fokozatosan szüntetné meg az EU-ból származó áruk 91 százalékára vonatkozó vámokat, amivel az uniós exportőrök évente négymilliárd eurót takaríthatnak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.