Nagy Márton: Akár 15 ezer vállalkozást is megsegít az új hitel

A gyors növekedés kulcsa a beruházási ráta magyar szinten tartása – mondta a Figyelőnek a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.

Magyar Nemzet
2021. 02. 11. 11:20
null
A iniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerint Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Akár 10-15 ezer vállalkozásnak nyújthat érdemi segítséget az új, tízmillió forintos mikrohitelprogram” – mondta Nagy Márton a Figyelőnek adott interjújában. A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója felidézte: a szálláshely, a vendéglátás, a szabadidős tevékenység szolgáltatást nyújtó szektorok munkaadói nagy áldozatot hoztak a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások betartásával, ezért segíteni kell őket az újraindulásban. A korábbi gazdaságvédelmi programokhoz egy egyéni vállalkozó nem tud hozzáférni, ezért volt szükség a tízmillió forintos kamatmentes hitel bevezetésére. A mikrohitelprogram keretösszege százmilliárd forint, így ez akár 10-15 ezer vállalkozásnak is nyújthat érdemi segítséget.

A miniszterelnök gazdasági főtanácsadója szerint a következő tíz év során dől el, hogy Magyarország képes-e a közepes fejlettségű országok közül a fejlettek közé lépni
Fotó: Havran Zoltán

Az általános hitelmoratóriumról Nagy Márton elmondta, hogy az idő múlásával egyre több lesz a potyautas a programban, akik már nincsenek bajban, tehát tudnának fizetni. Emiatt a júniusban lejáró hitelmoratórium további folytatásának mérlegelése „rendkívül óvatos megközelítést igényel”.

Megerősítette Orbán Viktor miniszterelnök múlt héten elhangzott szavait, miszerint ez az év a gazdaságpolitika számára három nagy szakaszból áll majd: januártól április elejéig a legfontosabb lépésként elkezdődik az otthonteremtési program, áprilistól július elejéig a felsőoktatás megújítására, a modellváltására helyeződik a fókusz, júliustól pedig elindul a nagy fejlesztések időszaka, elsődlegesen a fenntartható zöldközlekedés, energetika, körforgásos gazdaság, digitalizáció, valamint az agrár- és vidékfejlesztés területein. Jelenleg a második és harmadik szakaszra való felkészülés munkái zajlanak.

A gyors növekedés kulcsa a beruházási ráta magyar szinten tartása.

Nagy Márton szerint a 25 százalékos GDP-arányos beruházási ráta hosszú távon történő, egészséges fenntartásához az állami beruházásokat az uniós szint dupláján, GDP-arányosan hat százalékon kell tartani, ami ebben az évben 3000 milliárd forintot jelent. Az összes beruházás a 2021-es GDP-növekedés hatvan százalékát adhatja.

A beruházás forrásairól szólva Nagy rámutatott, hogy az elkövetkező hét évben a rendelkezésre álló állami gazdaságfejlesztési források megközelítik az 50 000 milliárd forintot, ami több, mint az éves GDP. Hatezer milliárd forint érkezik a NextGen uniós programból, 9000 milliárd a következő hétéves uniós költségvetési ciklusból, így mintegy negyven százalékkal több uniós forrásunk lesz, mint az előző ciklusban volt. Ezek mellett a központi költségvetés 9000 milliárd forintot költ majd beruházásra, az MNB különböző programjai 15 000 milliárd forintot jelentenek. Az állami pénzintézetek (MFB, EXIM) programjai 7000 milliárd forint forrást nyújtanak, egyéb nemzetközi intézményektől pedig 3000 milliárd forint érkezik – részletezte Nagy Márton.

Míg az uniós és belső források aránya az elmúlt hét évben negyven–hatvan százalékos volt, addig a következő években egyharmad-kétharmad lehet. A hatékony forrásköltéshez fontos az ellenőrzés, a visszamérés.

„A következő tíz év legfontosabb kérdése, hogy Magyarország képes-e a közepes fejlettségű országok közül a fejlettek közé lépni, és az unió öt legfejlettebb országa közé kerülni. A növekedési csapdahelyzetet úgy tudjuk elkerülni, ha a gazdaságot a technológia és tudás szempontjából intenzívvé tesszük, így a növekedés motorjává a versenyképesség és termelékenység növelése válik” – fogalmazott Nagy Márton. Magyarországon az egy főre eső GDP vásárlóerő-paritáson az EU átlagának 73 százaléka, a következő tíz évben el kell érnünk a száz százalékot. „Egy átlagos család jövedelme pedig jó lenne, ha meghaladná az EU átlagát 2030-ra” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.