Nagybankokat visznek bíróságra

Több nagybankot vihetnek egy akár egymilliárd font értékű peres eljárás keretében bíróságra befektetők Nagy-Britanniában. Korábban már Európában és az Egyesült Államokban is dollár-, illetve euró­milliárdokban mérhető büntetéseket fizettek ki a pénzintézetek, miután a vizsgálatok megállapították, hogy beavatkoztak a globális piaci folyamatokba haszonszerzési céllal. Sok a visszatérő szabályszegő, kérdéses, hogy mekkora visszatartó ereje van akár még az ilyen nagyságrendű büntetéseknek is.

Rácz Gergő
2019. 07. 30. 11:30
A man walks into the JP Morgan headquarters at Canary Wharf in London
Az elmúlt évek során egyre több jogi eljárás indult a piac szereplői ellen Fotó: Dylan Martinez Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befektetők csoportja beperelt több nagy nemzetközi bankot az Egyesült Királyság versenyhatóságánál, amiért a vádak szerint korábban beleavatkoztak a nemzetközi devizaforgalmazási árfolyamokba. A Reuters tegnapi beszámolója szerint egy elmarasztaló ítélet esetében az érintett cégek, többek között a Barclays, a JP Morgan, az RBS, a UBS és a Citigroup alsó hangon egymilliárd fontos összesített büntetésre számíthatnak, ez több mint 362 mil­liárd forintnak felel meg. A per indítói szerint az összes lezajlott ügylet részét képezi a vizsgálatnak, így az egymilliárd fontos becsült perösszeg adott esetben a többszörösére is dagadhat a vizsgálat végére.

A hétfői bejelentés újabb fejezetét jelenti annak a szerteágazó felügyeleti vizsgálódásnak, amely több ismert nagybank érintettségét megállapította világszerte a devizakereskedési árfolyamokon való illetéktelen nyerészkedésben. Több nagy nemzetközi banknak kellett eddig nagyjából 11 milliárd dollár értékben büntetéseket kifizetnie Európában, ezen belül kiemelt pénzpia­ci központként Nagy-Britanniában, valamint az Egyesült Államokban. A Reuters szerint a mostani kezdeményezéssel a pert indító befektetők közössége olyan eredményt remél, mint ami egy hasonló eljárás végére létrejött az Egyesült Államokban a Goldman Sachs, az HSBC és a Barclays rovására, ahol végül 2,3 milliárd dolláros megállapodással zárult az ügy. Májusban az Európai Unió is több mint egymilliárd eurónyi büntetést rótt ki öt nagybankra, amiért kereskedői hálózatokon keresztül befolyásolták az árfolyamokat. A májusban zárult ügy feltárása során kiderült, hogy 2007 és 2013 között az egyes bankok alkalmazottjai különböző, meghívásos alapon működő chatszobákban osztottak meg egymással bizalmas piaci információkat.

Az elmúlt évek során egyre több jogi eljárás indult a piac szereplői ellen
Fotó: Reuters

Az elmúlt években egyre szaporodnak a jogi eljárások, amelyekben megállapították, hogy a nagybankok nemzetközi szinten belenyúltak a piaci folyamatok működésébe. A 2008-as válság óta amúgy is sok területen szigorodtak a bankfelügyeleti szabályok, amelyek pont az egységes felügyelet megteremtése és az ügyfélérdekek hatékonyabb óvása felé mutatnak. Ezeknek részei a több fázisban hatályba lépő adatvédelmi és adatkezelési irányelvek, amelyek az Európai Bizottság szerint többletvédelmet jelentenek a bankoló állampolgároknak, miközben a bankok szerint gyakran felesleges adminisztratív terhelést jelentenek csupán, ami rontja az iparág hatékonyságát, ezzel pedig áttételesen az ügyfelek is rosszul járnak.

Azzal együtt, hogy rendre előkerülnek újabb és újabb ügyek, látszólag a bírságok se tartják vissza a zavaros ügyektől a pénzintézeteket. A most perbe fogott bankok közül nem egy már többször fizetett dollármilliókat, amiért­ törvénytelenül járt el a nemzetközi pénzpiaci működésben. Olyan hatalmas bankok, mint a ­Deutsche Bank vagy a Nordea, továbbra is a történelem egyik legnagyobb nemzetközi pénzmosási ügyének kellős közepén vannak, több más befektetési bankkal. Nagy-Britanniában pedig a MasterCardot vádolták meg azzal, hogy 16 év alatt mintegy 45 millió embert károsított meg, amiért túlárazta szolgáltatásait. Utóbbi ügyről legközelebb az ország legfelsőbb bírósága dönthet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.