Nagyobb helyeken lehet egyszerű az értékbecslés

Az új módszer az eddig akár hetekig tartó folyamatot jelentősen lerövidítheti, és az értékbecslési költség is csökkenhet.

Horváth Éva
2021. 02. 11. 22:11
null
A Mercedes a munkavállalói részére bérli a kecskeméti WohnPark lakásait Fotó: MTI/Ujvári Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a rendelet az új jelzáloghiteleknél alkalmazható egyszerűsített értékbecslésről. Az új módszer az eddig akár hetekig tartó folyamatot jelentősen lerövidítheti, és az átlagosan 30 480 forintos értékbecslési költség is érdemben csökkenhet. Az egyszerűsített értékbecslést azonban csak a 150 négyzetméter vagy annál kisebb lakóterületű ingatlanok esetén lehet alkalmazni, ráadásul, a hagyományos megoldással szemben, az egyszerű értékbecsléssel meghatározott értéknek nem a 80, hanem csak 60 százalékára lehet hitelt felvenni – figyelmeztet a Bank360.hu szakértője.

A jogszabály szerint az egyszerűsített értékbecslést a nagyobb településeken lehet kérni, ha az ingatlan Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a budapesti agglomerációban található.

Továbbá igazolni kell, hogy az értékbecslés előtti évben legalább másik tíz ingatlan is gazdát cserélt a településen (Budapest esetében a kerületben), és ezek ára egymástól legfeljebb 30 százalékkal tért el. Az értékbecslő pedig ezek alapján alakítja ki az árat, vagyis végzi el az egyszerűsített értékbecslést.

Mindehhez a folyamat elindításához 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapot kell benyújtani, továbbá az értékelési szakvéleménynek tartalmaznia kell azokat az adatokat, amelyek alapján a statisztikai értékelés elkészült. Az egyszerűsített vagy statisztikai értékbecslés a folyamatban lévő hitelkérelmekre nem vonatkozik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.