Nagyobb nyereséget ért el az MNB

Magyar Nemzet
2019. 10. 08. 16:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első fél év végén 52,7 milliárd forint nyereséget mutatott ki a magyar jegybank, ami 33,9 milliárd forinttal több, mint a múlt év azonos időszakában volt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján olvasható féléves jelentésben. Legnagyobb mértékben a kamateredmény javult, ami a monetáris politikai intézkedéseknek, illetve a devizatartalék-kezelésnek eredményre gyakorolt hatásával magyarázható.

A működési költségek az első fél évben 20,863 milliárdot tettek ki, ami 7,5 százalékkal marad el a tervezettől, és 2,1 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A költségnövekedés a személyi jellegű ráfordításoknál jelentkezett, amely egyrészt az üres álláshelyek betöltéséből adódóan az átlaglétszám 2,7 százalékos növekedéséből, másrészt területi bértömegkeretek emeléséből adódott – idézte a távirati iroda a jelentést.

Csökkentek viszont a banküzemi általános költségek, leginkább az egyéb (főként kommunikációs) költségek köré­ben. Ez abból adódott, hogy 2018 első felében jelentős kiadással járt a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a bankjegycsere program reklámja, ugyanakkor a 2019-re tervezett nagyobb kampányok egyes elemei átcsúsznak 2020-ra.

A normál üzletmenethez kapcsolódó idei beruházásokra jóváhagyott 7,153 milliárd forintból az első fél évben 2,543 milliárd forintot használtak fel, aminek jelentős része informatikai eszközök beszerzéséhez, illetve különböző informatikai projektekhez kötődött.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.