Nagyon jelentős mértékben zsugorodott a brit gazdaság

Márciusban 5,8 százalékkal zsugorodott a brit gazdaság februárhoz képest, vagyis súlyos hatásokkal járt a járvány elleni védekezés. Kérdés, hogy ezek után milyen álláspontra helyezkedik a brit kormány az év végéig meghosszabbított átmeneti időszakról az EU-kapcsolatokat illetően.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 13. 20:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első negyedév egészében két százalékkal csökkent az Egyesült Királyság gazdasága a tavalyi negyedévhez képest, ezen belül természetesen a leállás hónapja, március jelenti a sokkot. Ehhez hasonló visszaesés utoljára a 2008-as válság idején fordult elő a szigetországban, és arra lehet számítani, hogy az áprilisi visszaesés erősebb lesz ennél, miután áprilisban már egész hónapban tartott a leállás. A brit kereskedelmi kamara vezető elemzője szerint a második negyedéves adat már történelmi léptékben is egyedülálló lehet.

Múlt héten a brit jegybank elnöke azt nyilatkozta, hogy az idei év egészét tekintve akár 14 százalékos is lehet a visszaesés, amire háromszáz éve nem volt példa, ezt jövőre 15 százalékos növekedés követheti. Természetesen vannak ettől eltérő becslések is, azonban mindenképpen látszik, hogy példátlanul súlyos csapást jelent a járvány az EU-t frissen elhagyó országnak. Ilyen körülmények között joggal merül fel a kérdés, hogyan alakulhatnak Nagy-Britannia és az EU kapcsolatai a továbbiakban.

A jelenlegi megállapodások szerint év végéig tart az átmeneti időszak, ami alatt lényegében minden úgy működik, mintha az ország még az EU tagja lenne. Boris Johnson miniszterelnök korábban azon a véleményen volt, hogy az átmeneti időszakot nem hosszabbítják meg, akkor sem, ha nem sikerül megállapodásra jutni, és így a kereskedelmi és általában a gazdasági kapcsolatok összeomolhatnak. A mostani helyzetben ezt végképp nem bírná ki a brit gazdaság, ezért a kormánynak át kell gondolnia, milyen álláspontra helyezkedjen.

A legcélszerűbb megoldás, ha – tekintettel a rendkívüli helyzetre – meghosszabbítják az átmeneti időszakot, és akkor semmilyen további sokk-jelenség nem éri sem a brit, sem az európai gazdaságot. Ezt az adott helyzetben a brit közvélemény vélhetően tökéletesen megértené és elfogadná, a miniszterelnöknek nem jelentene presztízsveszteséget.

Másik megoldás lehet, ha a britek olyan, korábban kizártnak tartott megoldásba mennek bele, ami nem viseli meg a gazdaságot és a kereskedelmi kapcsolatokat (pl. a vámunió), a mostani helyzetben minden bizonnyal ennek is megfelelő támogatottsága lenne. Remélhetőleg a teljes szakítás, a kizuhanás lekerül a napirendről, ez most Európának, ezen belül Magyarországnak sem hiányozna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.