Nagyot bukott a tőzsdecápa

Nagy múltú autókölcsönzőt vitt csődbe a koronavírus-járvány, ami jól mutatja a leálló turizmus tovagyűrűző hatásait. Az eset azért is érdekes, mert egy Soros Györgyhöz mérhető tőzsdecápa is nagyot bukott ezzel.

Fellegi Tamás Péter
2020. 05. 29. 9:36
The desk of car rental company Hertz is seen at Nice International airport
Sötét jövőkép. A turizmus leállása nehéz helyzetbe sodorta a patinás céget Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csődbe vitte a több mint száz éve alapított Hertz autókölcsönző céget a koronavírus-járvány okozta leállás, a cég részvényei nagyot estek. Bár még túlélheti a csődeljárást, az eddigi legnagyobb befektető más döntést hozott: rendkívül alacsony áron megszabadult egyszerre a teljes részesedésétől, amellyel hatalmas bukást szenvedett el.

A nagybefektető nem más, mint Carl Icahn, akit Soros Györgyhöz hasonló tőzsdei gurunak tartanak, azzal az eltéréssel, hogy Icahn nem foglalkozik devizákkal vagy általában egyes országokkal, és nem is politizál. Ő leginkább amerikai vállalatok felvásárlásával és eladásával foglalkozik, de azt igen komolyan teszi: ha egy cégben komoly részesedéshez jut, embereit az igazgatótanácsba ülteti, és odafigyel, mi történik a céggel. Így volt ez a Hertz-cel is: Icahn 2016-ban vásárolt mintegy 39 százalékos részesedést, akkor egy részvény ára nagyjából 30-40 dollár volt. A Hertz Global Holdings üzemelteti a Hertz, a Dollar és a Thrifty autókölcsönzőket, így mind az amerikai, mind a világpiacon jelentős hányadot képviselt az iparágban.

Sötét jövőkép. A turizmus leállása nehéz helyzetbe sodorta a patinás céget
Fotó: Reuters

A céget érthető módon ellehetetlenítették a járvány következtében életbe lépő utazási korlátozások. A részvény a járvány előtt 15–20 dollár között ingadozott, majd zuhanásba váltott, a pénteki bejelentés előtt már csak három dolláron kereskedtek vele. Hétfőn ünnepnap miatt zárva voltak az amerikai tőzsdék, majd kedden mindössze 40 centen nyitott a papír. Ezt követően rövid időre felszaladt egy dollár fölé is, majd a kereskedési idő nagy részében 60-80 cent között mozgott nagy forgalom mellett. Szerdán már javult a helyzet: egy és másfél dollár között ingadozott a papír.

A keddi igen nyomott árra meglett a magyarázat: Carl Icahn lényegé­ben az egész csomagját kiszórta, és ezt szerdán be is jelentette. Több mint 55 millió részvényt adott el, részvényenként átlagosan 72 centért. Így az egész csomagért mindössze 40 millió dollárt kapott, miközben a pakett decemberben még majd egymilliárd dollárt ért, a 2016-os vásárláskor pedig több mint másfél milliárdot.

Az ügylet első ránézésre nem tűnik logikusnak, persze a cég igazi helyzetét legjobban a legnagyobb részvényes ismeri. Mindenesetre az eset rávilágít arra, milyen súlyos gondot jelenthet, ha a turizmus és a hozzá kapcsolódó iparágak nem állnak vissza hamar a normál üzemre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.