Nagyot nőtt a 4iG a III. negyedévben

A gyorsjelentés arról is megemlékezik, hogy júliusban kötött megállapodást a 4iG Nyrt. a Magyar Telekom Nyrt.-vel a T-Systems Magyarország Zrt. (TSM) megvásárlásáról.

Magyar Nemzet
2019. 11. 14. 18:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a 4iG Nyrt., amely fennállásának legeredményesebb negyedévéről számolt be. Az év első három negyedévében a 25,18 milliárd Ft IFRS szerint konszolidált bevételt ért el kimagasló, 2,48 milliárd forint fölötti EBITDA és 1,69 milliárd forintos adózott eredmény mellett. A várakozásainak megfelelően alakuló eredmények, valamint a teljesítés és előkészítés alatt álló megbízások ismeretében a vállalat teljesítményének további növekedésére számít a menedzsment.

2019. harmadik negyedévében folytatódott a 4iG Nyrt. növekedése, jelentős üzleti és szakmai sikereket ért el a 2018-ban az új menedzsmenttel dinamikus fejlődési pályára állított tőzsdei társaság, amely 2019. júliusa és szeptembere között 18 milliárd forintot meghaladóan bővítette szerződésállományát. Legfontosabb új megbízásait a digitális képalkotás, IT-biztonság, gyógyszeripar, tömegközlekedés, bankszektor és autógyártás meghatározó projektjeiben nyerte el a 4iG.

2019 első három negyedévében 25,18 milliárd forintot meghaladó IFRS szerinti konszolidált bevételt ért el a 4iG, amelyből 24,97 milliárd Ft fölötti az értékesítés nettó árbevétele. A szektorban és az ICT-nagyvállalat történetében kimagasló az ebben az időszakban elért, 2,48 milliárd forint fölötti EBITDA; adózott eredményük 1,69 milliárd forint volt. A társaság idei három negyedéves bevétele 161,3%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest, a most lezárt III. negyedévi bevétel meghaladta a 10,49 milliárd forintot, ami 232,5%-os emelkedést jelent a tavalyi harmadik negyedévhez képest. A társaság üzleti eredményességét bemutató, 2019. három negyedévére számított EBITDA ötvennégyszeresére ugrott a tavalyi év első kilenc hónapjához viszonyítva.

A 4iG piaci kapitalizációja 2019. szeptember 30-án 85,3 milliárd forint volt. A bécsi tőzsde régiós, CECE indexébe is bekerült 4iG-részvények 2019. szeptember 30-i, BÉT-en elért 907 forintos záróára tizenkétszerese az egy évvel korábbi záróárnak. A részvények 2019 I-III. negyedéves budapesti tőzsdei átlagára (763 forint) tízszeresére emelkedett 2018 azonos időszaki átlagához képest.

A gyorsjelentés arról is megemlékezik, hogy júliusban kötött megállapodást a 4iG Nyrt. a Magyar Telekom Nyrt.-vel a T-Systems Magyarország Zrt. (TSM) megvásárlásáról, ennek alapján, nemzetközi szakértők bevonásával megkezdődött a TSM átvilágítása. A bejelentett folyamat eredményeként a 4iG megvásárolja a TSM részvényeit és a sikeres akvizíció részeként a 4iG partnere lesz a Magyar Telekomnak a nagyvállalati és közszférabeli telekommunikációs szolgáltatások értékesítésében. A tranzakció zárásával a 4iG lesz a magyar piacon a legnagyobb, hazai tulajdonban működő ICT vállalatcsoport.

A nagyszabású akvizíció és a további fejlesztések hosszú távon kiszámítható, kedvező forrású finanszírozása érdekében a 4iG részt vesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjában (NKP). A társaság a Q3 beszámoló időszakát követően már bejelentette, hogy a szükséges előkészületek részeként, az MNB megbízásából eljáró, nemzetközi, független hitelminősítő, a Scope Ratings GmBH BB-/stabil minősítést adott a cégcsoportra. A vállalatfinanszírozás részeként tehát akár 30 milliárd forint értékű vállalati kötvényt bocsáthat ki 2019-ben a 4iG.

A várakozásainak megfelelően alakuló eredmények, valamint a teljesítés és előkészítés alatt álló megbízások ismeretében a vállalat teljesítményének további növekedésére számít a menedzsment.

A magyarországi felvásárlásokat követően nemzetközi terjeszkedésen és tőkebevonáson is dolgozik a társaság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.