Nagyot zuhant az arany és az ezüst ára

Az elmúlt néhány hétben örökös csúcsra emelkedett az arany ára dollárban mérve, majd az ezüst is követni kezdte az értékesebb nemesfémet. A nagy magasságból azonban pár nap alatt komoly zuhanás lett.

2020. 08. 12. 16:34
An employee weighs a 1kg gold bar at AGR (African Gold Refinery) in Entebbe
An employee weighs a 1kg gold bar at AGR (African Gold Refinery) in Entebbe, Uganda, October 4, 2018. Picture taken October 4, 2018. To match Insight AFRICA-GOLD/REFINERIES REUTERS/Baz Ratner - RC29GE9HUW7L Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az arany ára mintegy másfél éve emelkedő trendben van, a folyamat azonban július közepén hirtelen felgyorsult. Az ár 1800–1850 dollár között már közel volt a még 2011-ben beállított mindenkori legmagasabb, kevéssel 1900 dollár fölötti értékéhez. A gyors emelkedés ötödik napján az ár már túl is lépte ezt a szintet, vagyis új örökös csúcsot ért el, majd néhány nap oldalazás után augusztusban folytatódott a rali, 2070 dollárig. Innen múlt héten lefordult az ár, majd kedden begyorsult az esés, egész 1900 dollárig.

A hirtelen emelkedés, majd a gyors visszaesés egyaránt meglepte a piacot, miután az arany többnyire úgy viselkedik, mint a legnagyobb devizák: nagy a likviditása, ezért ritkák a szélsőséges ármozgások. A mozgások okai azonban most legalább részben azonosíthatók: az arany emelkedő trendjének felgyorsulását elemzők leginkább azzal magyarázzák, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed limit nélküli eszközvásárlási programjának köszönhetően soha nem látott mértékben megnőtt a dollárkínálat a piacon, ami hosszabb távon inflációs hatásokkal járhat. Ilyenkor az arany kvázi tartalékvalutaként viselkedik, ezért a befektetők, sőt a jegybankok is szívesen veszik. Ezt a hatást erősítheti, hogy a dollárban elérhető hozamok történelmi mélypontra csökkentek, így az amerikai államkötvény vonzereje is csökken az aranyhoz képest.

A heves visszaesés önmagában egészséges korrekciónak tekinthető egy ilyen heves felpattanás után, pláne, hogy közben megtörtént az új csúcsdöntés. Az adott befektetési eszköz ilyenkor legtöbbször visszateszteli a régi csúcsot, persze hogy most is csak ez történik vagy vissza is esik alá az ár, még a jövő kérdése. A keddi esésben ugyanakkor már szerepet kapott az ellenzéki amerikai alelnökjelölt megnevezése, ami növelheti az elnökváltás esélyét. Ha a demokrata jelölt nyerne, jó eséllyel a kisebb eladósodás és a mérsékeltebb pénznyomtatás híve lenne, ami ismét vonzóbbá tenné a dollárt és az amerikai állampapírokat az arannyal szemben.

Az ezüst még nagyobb mozgásokat produkált, azonban minden jel arra utal, hogy csak követte az aranyat, csak nagyobb kilengésekkel: a száguldó aranyár láttán belevettek a befektetők. Az addigi 18 dolláros unciánkénti árról július közepe óta rövid idő alatt 30 közelébe emelkedett, majd pár nap alatt 24 dollárig zuhant vissza.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.