Nagyvállalatok hagyták ott a dél-budai irodapiacot

Csaknem két évtizedes szárnyalás után tavaly látványosan visszaesett a dél-budai irodapiac. A kép azonban csalóka, mert egyes nagy cégek Pestre költözése után is óriási a kereslet az ottani irodákra, ráadásul a fejlesztések is gőzerővel folynak.

2019. 02. 18. 7:32
null
A kihasználtság eltérő: a pesti alpiacon 3,4 az agglomerációban 38 százalékos az üresedési ráta Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer négyzetméter irodaterület szabadult fel a dél-budai alpiacon egy év leforgása alatt – hívta fel a figyelmet tanulmányában a Robertson Hungary. Az elmúlt évek magas keresletének köszönhetően az ezer négyzetméteres vagy nagyobb helyek bérlése az utóbbi két évben már nem volt megoldható – Dél-Budán 2018 elejére 2,7 százalékra csökkent a kihasználatlansági mutató.

A múlt évben azonban a Magyar Telekom és más nagy nemzetközi cégek pesti oldalra költözésével megfordult a folyamat. Olyannyira, hogy 2018 végére az üresedési mutató csaknem 13 százalékra nőtt. Számos irodaházban különböző méretű és minőségű irodaterületek szabadultak fel, enyhítve a korábbi időszak akut területhiányát.

– Az alpiac népszerűsége rendületlen, a 2018 során felszabaduló irodaterületek jelentős százaléka már elkelt, vagy aktív tárgyalások zajlanak. Változatlan kereslet mellett a felszabaduló és az új irodaházak is hamar bérlőre fognak találni – mondta Tilki Róbert, a Robertson Hungary ügyvezető igazgatója. Az elemzés szerint mostanra a modern irodaállomány tíz százaléka ebben a városrészben található, az új fejlesztések elkészültével pedig tovább fog bővülni az alpiac.

A kihasználtság eltérő: a pesti alpiacon 3,4 az agglomerációban 38 százalékos az üresedési ráta
Fotó: Havran Zoltán

Az ingatlan-tanácsadó emlékeztetett, hogy az elmúlt két évtizedben rendkívüli ütemben növekedett nemcsak az irodaállomány, hanem a városrész keresettsége is – az elmúlt tíz évben a Váci út mellett Dél-Buda piaca bővült a legnagyobb mértékben. A terület népszerűségéhez hozzájárul, hogy könnyen megközelíthető a belváros, az M1-es és M7-es autópálya, a Rákóczi hídon pedig Dél-Pest is.

A Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fórumának jelentése szerint a tavalyi negyedik negyedévben 44 ezer négyzetméterrel bővült a budapesti modern irodaállomány. Az év végén a fővárosi irodaterületek 7,3 százaléka volt kihasználatlan. A jelentésből kiderült, hogy továbbra is a nem központi pesti alpiac a legtelítettebb, ahol az irodák csupán 3,4 százaléka áll üresen. A második legalacsonyabb, 4,3 százalékos kihasználatlansági mutatója a Váci útnak van. Az agglomeráció irodapiaci üresedési mutatója ugyanakkor 38 százalékos.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.