Negatív hozam mellett nőtt tavaly az önkéntes pénztárak vagyona

Az önkéntes nyugdíjpénztárak mérete alapján jelentős eltérések vannak az egy tagra jutó átlagos éves működési költség összegében.

Magyar Nemzet
2019. 02. 23. 16:36
The hand of an elderly man holding his walking stick is seen at his house in Santiago
CHILE-POLITICS/PENSION Fotó: Rodrigo Garrido Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak vagyona tavaly 0,8 százalékkal, 1403,3 milliárd forintra nőtt, az átlagos éves hozam azonban mínusz 1,8 százalék volt. A magánnyugdíjpénztári vagyon 2,9 százalékkal, 247,5 milliárd forintra mérséklődött – ismertette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tegnap az adatokat.

A taglétszám egyik pénztártípusnál sem változott jelentősen, az előző évhez képest csak kis csökkenést mutattak a számok. Az önkéntes nyugdíjpénztáraknak 2018 végén 1 134 164 tagjuk volt, 0,3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az önkéntes nyugdíjkasszák a befektetési tevékenységen a kedvezőtlen hozamkörnyezet hatására 24,5 milliárd forint veszteséget könyveltek el, szemben az előző évvel, amikor 86 milliárd forint eredményt értek el. Az átlagos éves hozam az előzetes adatok alapján mínusz 1,8 százalék volt, azonban az egyes portfóliók hozamában – a választott portfólió kockázati profiljával összhangban – szembeszökőek a különbségek.

Fotó: Reuters

Az önkéntes nyugdíjpénztárak mérete alapján jelentős eltérések vannak az egy tagra jutó átlagos éves működési költség összegében: a szektorátlag 2018-ban 5865 forint volt, 4,5 százalékkal magasabb az előző évinél, míg a nagy pénztáraknál átlagosan 5639 forint, a közepeseknél 8804 forint, a kicsiknél pedig 24 271 forint volt. Az azonosított, egyéni számlán jóváírt önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbevételek 2018-ban az előző évihez képest 13,9 százalékkal, 112,5 milliárd forintra emelkedtek a tagok által fizetett tagdíjak és a munkáltatói tagdíj-hozzájárulás növekedésének eredményeként. A tagdíjbevételek összetétele nem változott jelentősen, nagyobb részét, 60 százalékát továbbra is az egyéni befizetések teszik ki a munkáltatói hozzájárulással szemben.

A magánnyugdíjpénztáraknál folytatódott a taglétszám lassú csökkenése, 2018 végén 55 921 tagjuk volt, 1,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A magánnyugdíjpénztárak által kezelt vagyon piaci értéken 247,5 mil­liárd forintot tett ki 2018 végén, 2,9 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A csökkenés oka a negatív befektetési eredmény, valamint a társadalombiztosítási rendszerbe visszalépő tagok miatt a tb-nek átutalt összeg 28 százalékos növekedése volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.