Négy százalék körüli növekedéssel számol a kormány a következő években is

Négy százalékos vagy azt meghaladó növekedéssel számol a kormány 2023-ig az Európai Bizottsághoz benyújtott konvergenciaprogramjában – írta pénteki lapszámában a Világgazdaság.

Forrás: MTI2019. 05. 03. 7:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GDP az idén és jövőre is 4 százalékkal bővül, 2021-ben 4,1 százalékra, 2022-ben 4,2 százalékra gyorsul, és 2023-ban is 4 százalékos lehet a növekedés.

A következő években konszolidálódik az államháztartás, a hiány csökken, a deficit az idei 1,8 százalék után jövőre a GDP 1,5 százalékára mérséklődik, 2023-ra pedig már nullszaldós költségvetést tervez a kormány.

A gyors növekedés és a csökkenő hiány révén gyorsan mérséklődhet az államadósság: a prognózis szerint az adósság az idei 69,2 százalékról jövőre 66,7 százalékra, 2022-re pedig már 60 százalék alá csökkenhet, 2023-ban a GDP 55,9 százalékát teheti ki.

A lapban kiemelik, hogy a kormány számításai szerint a családvédelmi akcióterv, a Magyar falu program és a versenyképességi intézkedések az idei növekedéshez 0,9 százalékot tehetnek hozzá, 2020-ban pedig a 4 százalékos növekedésből már 2,2 százalékot e programok tesznek majd ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.