Nehezen bírták az áruházak a hosszú hétvégi rohamot

Akadozhatott a Spar-áruházak központi áruellátása az augusztus 20-i hosszú hétvégén, emiatt több üdülőövezeti településen alapvető élelmiszerek hiányoztak az üzletlánc egységeiből — értesült a Magyar Nemzet. Mint azt több forrásunk is jelezte: nem csupán a kiemelt vidékeken, hanem az ország több pontján és fővárosi peremkerületekben is előfordult már választékhiány. Jóllehet nem kizárólag a Sparokban, hanem más láncok forgalmasabb egységeiben is kevésnek bizonyult az árukészlet. Kérdésünkre a Spar közölte: csupán szokásos jelenségről volt szó, ami más ünnepek előtt is előfordul.

Thurzó Katalin-Gulyás J. Attila
2019. 08. 23. 9:24
null
A kereskedelmi szakértő úgy véli, a vártnál magasabb forgalom felerősítette a piacot általánosan jellemző munkaerőpiaci problémákat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A központi logisztikai raktárban és az áruházakban jellemző munkaerőhiány okozhatta, hogy a több száz egységgel rendelkező Spar üzletlánc egyes boltjaiban a hosszú hétvége előtti napokban hiányoztak bizonyos alapvető élelmiszerek a kínálatból – hívták fel a Magyar Nemzet figyelmét sparos boltvezetők. A Balatonon a hétvégén több egységben azt mondták, „hálózati akadálya van” az áruszállításnak egyes élelmiszerj ellegű szárazáruk esetén, amelyek az üdülőövezeti egységben a nyár forgalmasabb időszakaiban máskor is hiányoztak már a polcokról.

Nevük elhallgatását kérve a műszakban lévő dolgozók azt mondák, az egyik legnagyobb forgalmú déli parti Spar-üzletben, hogy már hat napja nem érkezik raklapos szállítmány az általunk is keresett, egyik ismert márkájú ásványvízből. Elárulták, hogy a vevők már az ünnepnapok előtt is hiányoltak egy másik, éppen akciós ásványvizet, illetve bizonyos üdítőket, dobozos söröket, de morogtak amiatt is, mert az augusztus 20-i ünnep utáni szerdán délben a megszokottól eltérően még nem volt friss paradicsom egyes boltokban. Ottjártunkkor előfordult az is, hogy az árut pakoló alkalmazottak a vásárlók között manővereztek a még kicsomagolás előtt álló, raklapnyi termékekkel. Részükről elhangzott: az elmúlt napok során tapasztaltakhoz hasonló szállítási anomáliák, az év végi ünnepi időszakban sem voltak jellemzőek üzletükben.

Megszólítottuk a pénztárosokat is a balatoni boltban, akik hangoztatták, hogy már egyre nehezebben viselik a még javában nyaraló vásárlók panaszait az egyébként jogosan kifogásolható állapotok miatt. Ezért a főszezoni hajtásban megfáradt eladók, árufeltöltők, kasszások helyébe a déli parton kaposvári, az Észak-Balatonnál pedig veszprémi vendégmunkások ugrottak be kisegítőként. Az áruhiány nem volt általános: más Balaton-parti városban például az Interspar-áruházakat ugyan – egy ott nyaraló szavai szerint – 19-ére „kifosztották a vevők”, 21-ére viszont alaposan feltöltötték a polcokat minden termékre kiterjedően.

Időközben lapunknak egy Pest megyei kisvárosból, illetve egy fővárosi peremkerületből is azt jelezték, hogy az ottani Spar-üzletekben is előfordult közvetlenül az ünnep előtt a hiány többféle terméknél: tisztítószernél, édességnél, fagylaltnál. Akadt, ahol a megkérdezett bolti alkalmazott ennek kapcsán azt mondta, szabadságon van az illetékes munkatárs, ezért nem sikerült pótolni időben a termékeket. A többség azonban az áruellátás technikai problémájára hivatkozott, mondván, egyes cikkeknél a termékutánpótlás az üzletlánc bicskei raktárközpontjában akadt el.

A kereskedelmi szakértő úgy véli, a vártnál magasabb forgalom felerősítette a piacot általánosan jellemző munkaerőpiaci problémákat
Fotó: Bach Máté

A Spar Magyarország Kft. megkeresésünkre annyit közölt, hogy a munkaszüneti napok előtt a nagymértékben megnövekedett vásárlószám miatt néhány áruházban a szokásosnál is jobban csökkenhet egyes termékek mennyisége.

– Ez természetes jelenség a nagyobb ünnepek előtt, valamint olyan napokat megelőzően, amikor az áruházak országszerte zárva tartanak – fogalmazott a vállalat.

Szakértők rámutattak: elképzelhető az általános munkaerőhiányból fakadó logisztikai probléma egy-egy hosszú hétvége előtt, amikor nagybevásárlást végeznek a családok, és hiába a rutin, a forgalmasabb üdülőkörzetekben lévő boltok nem mindig mérik fel kellően előre, hogy mekkora árukészlet szolgálja majd ki az alkalmi rohamot. Ezzel együtt arra is felhívták a figyelmünket, hogy nem csak a Spar üzleteiben, hanem például a népszerű diszkontok üdülőövezeti botjaiban is előfordult, hogy a tipikusan nyári termékek készlete idő előtt hiányossá vált az augusztus 20-a előtti napokban. Ez alátámasztja, miképpen a turisztikai tapasztalatok is, hogy – mivel a lakosság jövedelmi helyzete ezt egyre inkább lehetővé teszi – szinte az egész ország megmozdult valamerre az elmúlt hétvégén utazási céllal, így néhány napra átrendeződött a fogyasztás helyi szerkezete. Ez pedig megbillentette egyes, csomópontban lévő üzletek megszokott működését.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára kérdésünkre úgy vélekedett, előfordult már korábban is, akár karácsony vagy húsvét előtt, hogy kifogyott a készlet egy-egy márkánál, amelyeket a hiányos dolgozói létszámmal az élénk fogyasztásban már lassabban pótolnak. Erre minden cégnél volt már példa. Ha ráadásul nem általános a hiány, hanem csak egy-egy választékelemről van szó, akkor szigorúan eseti jelenségről beszélünk – vélekedett a főtitkár. Ugyanakkor szerinte a vártnál nagyobb vásárlói roham felerősítette a piacon általánosan jellemző munkaerőhiány miatti anomáliákat, amelyekre a tapasztalatok tükrében a következő szezon előtt tanácsos felkészülni céges és ágazati szinten is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.