Nehezen találnak infokommunikációs szakembert a cégek

Magyar Nemzet
2020. 02. 24. 16:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a vállalkozások 57 százaléka nehezen tud szakembert toborozni az információ-kommunikációs (IKT) területekre – derül ki az Eurostat friss kimutatásából. Az uniós statisztikai hivatal összegzése szerint ezzel hazánkban jobb a helyzet, mint az európai uniós átlag, ugyanakkor minden tagállamban nehéz megtalálni a területre a megfelelően képzett munkaerőt. Romániában és Csehországban a legrosszabb a helyzet, ahol a cégek 90, illetve 80 százaléka küzd toborzási nehézségekkel. Nem sokkal jobb a helyzetük a skandináv államoknak sem: Svédországban 70, Finnországban és Dániában 60 százalék felett van azon cégek aránya, amelyek nehézségbe ütköznek az ITK szakemberek felvételénél. Egyedül a spanyol és a görög vállalatok boldogulnak könnyebben, ám több mint negyedüknél szintén kihívást jelent az ágazat munkaerő-utánpótlása.

A vállalatok helyzete évről-évre romlik: a toborzási nehézségekkel küzdő cégek aránya átlagosan 58 százalék volt az Európai Unióban 2018-ban, miközben ez az arány 2013-ban még csak 37 százalék volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.