Nehezen veszít vonzerejéből a készpénz  

Munkatársunktól
2019. 10. 30. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár harmadik éve csökken az OTP öngondoskodási index értéke – a százas skálán idén 34 pontra esett –, így elmondható, hogy trendszerűen mérséklődik a lakosság öngondoskodási hajlandósága – jelentette ki tegnap Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Ennek számos oka van, amelyek közül kiemelhető a nagyobb mértékű otthon tartott készpénz és a pénzügyi ismeretek alacsony szintje. A tudatos tervezés hiányát jelzi, hogy a megkérdezettek közel fele (45 százalék) időnként vagy rendszeresen otthon tartja a megtakarítását.

A kutatás eredményeit alátámasztják a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai is: jelenleg több mint hatezermilliárd forint a forgalomban lévő készpénzállomány, ebből mintegy 4900 milliárd forint a háztartásoknál van.

Hatalmas összegről van szó, főleg ha azt is figyelembe vesszük, hogy ez a pénzmennyiség mintegy negyede a háztartások által betétben és értékpapírban tartott közel 22 ezermil­liárd forintnyi megtakarításnak. Kovács Antal jelezte: a megtakarításaikat otthonukban tartók 89 százaléka azért nem fekteti be a pénzét, hogy mindig kéznél legyen, ha bármilyen váratlan esemény történne.

A kutatás szerint a megkérdezettek 37 százalékának van váratlan helyzetre félretett megtakarítása. Az OTP öngondoskodási index felmérése a bankszámlával rendelkező 18–70 évesek között ezerötszáz fő személyes megkérdezésével készül, országos reprezentatív minta alapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.