Nem az állam nyer az alacsony rezsin

Földgáz-árszabályozási mechanizmus biztosítja, hogy a lakosság ne legyen közvetlenül kitéve a piaci változásoknak és viszontagságoknak – tájékoztatta lapunkat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Mager Andrea sajtóirodája a rezsicsökkentést érintő, fel-felbukkanó kritikákkal kapcsolatban. Kiemelték egyúttal, hogy a hazai árszabályozás az elmúlt években kiemelkedően teljesített a rezsiköltségek stabilan és kiszámíthatóan alacsony, megfizethető szinten tartásával.

2021. 03. 25. 8:15
null
Budapest, 2013. november 27. Fotómontázs a rezsicsökkentés illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Időről időre felmerülő kritika a rezsicsökkentés intézményével szemben, hogy rugalmatlan, és nem követi a világpiaci árakat. A lakossági rezsiárakat 2013 és 2014 során három lépésben mérsékelte a kormány: az áram, a földgáz, a távhő és a víziközmű-szolgáltatások összességében 25 százalékkal váltak olcsóbbá.

A tarifák – ellenállva az inflációnak, béremelkedéseknek és más piaci folyamatoknak – azóta sem változtak. Arról, hogy mi támasztja alá szakmai és gazdasági szempontból ezt a rugalmatlannak mondható szabályozást, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Mager Andrea irodáját kérdezte a Magyar Nemzet, kifejezetten a földgáz piacának területére fókuszálva.

A drágulás nem érvényesül

Az egyetemes földgáz szolgáltatási szegmensben a szabályozási háttér lehetővé teszi, hogy amikor a nemzetközi tőzsdei árjegyzések alacsonyak – a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felügyelete mellett – a gázbeszerzési költséget akár több évre előre rögzíteni lehessen – írta válaszként a sajtóosztály. E gyakorlat eredményként a földgáz-rezsicsökkentések mellett is elhatárolt összegű tartalék képződött az egyetemes szolgáltatásban, ez az úgynevezett szabályozási számlamechanizmus. Ennek a jelentőségét az adja, hogy

amikor a piaci árak magasabbak, a tartalék felhasználása révén elérhető, hogy ne érvényesüljön az áremelkedés a lakossági számláknál.

Ugyanakkor alacsonyabb piaci ár esetén lehetőség volt arra, hogy a szabályozási számlán a tartalék növekedjen. A mechanizmus biztosítja, hogy a lakossági szektor ne legyen közvetlenül kitéve a piaci változásoknak és viszontagságoknak.

Nincs olcsóbb a budapesti gáznál
Fotó: MEKH

A fentiekből következik, hogy a földgáz-árszabályozási mechanizmus alapján kialakuló tételek értéke folyamatosan változik, azokat az Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM) lakossági földgázellátásban érintett nagy- és kiskereskedelmi vállalatai a nyilvános beszámolóikban elkülönítetten szerepeltetik.

Nem keres rajta az állam

Mager Andrea miniszter sajtóosztálya kiemelte, hogy a számviteli beszámolóban kimutatott összegek nem valós, realizált megtakarítások, hanem pillanatnyi számviteli elszámolási egyenlegek, melyek mögött hosszú távú és jelentős értékű szerződéses kötelezettségek állnak.

A tartalékból extra kedvezményt is kaptak a nyugdíjasok 2019-ben
Fotó: Havran Zoltán

Emiatt pedig nem igaz az az állítás – tették hozzá –, hogy a magyar állam vagy a tulajdonában lévő MVM-csoport keresne ezen az árkülönbözeten, hiszen ez nem növeli a társaság eredményét. A különbözet és az elkülönített számviteli kezelésmód teszi lehetővé a fogyasztói árak stabilan alacsony szinten tartását, az árnövekedést okozó piaci hatások kiküszöbölését, valamint azt, hogy a 2018-ban végrehajtott téli rezsicsökkentéssel, illetve a 2019-ben kiutalt rezsiutalványokkal lehetett tovább mérsékelni a háztartások rezsiköltségeit.

Kiszámíthatóan alacsony árak

A jogszabály szerint a 66 forintos molekulaár maximumot jelent (emellett további tételek is szerepelnek a végső fogyasztói árban), ezért felmerül a kérdés, hogy az MVM Next Zrt. a jelenlegi, alacsony világpiaci földgázárak mellett, illetve a tartalék terhére nem tervezi-e ennek csökkentését. A válasz szerint az országos egyetemes szolgáltató nem jogosult önálló ármegállapításra. Mivel a nemzetközi gyakorlattal összhangban Magyarországon a lakosság energiaellátása szabályozott árú szolgáltatás, így bármilyen mértékű árváltozást szabályozói döntésnek kell megelőznie.

A sajtóosztály kiemelte, hogy

a hazai árszabályozás az elmúlt években kiemelkedően teljesített a rezsiköltségek stabilan és kiszámíthatóan alacsony, megfizethető szinten tartásával.

Egyúttal felidézték a MEKH honlapján havonta frissített, nemzetközi, független, külföldi szakértők által készített ár-összehasonlítást, amely alapján a hazai lakossági földgázár a legalacsonyabb a vizsgált országok (Európai Unió és Szerbia) körében, míg a villamos energia esetében az unió legalacsonyabb árszintjéről beszélhetünk.

Átbillent a mérleg

A rezsicsökkentés következtében több mint ezermilliárd forint maradt a lakosságnál eddig, illetve a magyar családok többet költöttek a háztartási energiaszámlákra, mint élelmiszerre – foglalta össze infografikás videójában a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Felidézték azt is, hogy ez idő alatt a korábban külföldi tulajdonba került energetikai vállalatok nagy része magyar kézbe került (erről részletesen itt írtunk).

https://www.facebook.com/watch/?v=300408764775326

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.