Nem drágultak idén a kötelező biztosítások

Jó hír az autósoknak, hogy az évek óta tartó dinamikus díjnövekedés gyakorlatilag megállt: az alig több mint 1,5 százalékos drágulás bőven alatta marad az inflációnak.

2019. 05. 11. 15:30
null
Budapest, 2015. november 14. Elektromos autók a következő héten megrendezendő Új úton az elektromobilitás az Európai Unióban című konferencia és családi nap felvezetéseként megrendezett elektromosautó-felvonuláson a fővárosi Andrássy úton 2015. november 14-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Netrisk.hu adatai szerint az első negyedévben 49 900 forint volt a személyautókra megkötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) átlagdíja. Az autósok így átlagosan csupán 1,6 százalékkal fizettek többet a kötelezőért, mint tavaly ilyenkor, amikor – az akkor még létező baleseti adóval együtt – átlagosan évi 49 100 forintért szerződtek. A biztosításközvetítő cég adatai szerint az idei évközi szezon eddigi nyertese a K&H, az Union és az Allianz volt: e három biztosító együttesen az új szerződések 59 százalékát szerezte meg.

Jó hír az autósoknak, hogy az évek óta tartó dinamikus díjnövekedés gyakorlatilag megállt: az alig több mint 1,5 százalékos drágulás bőven alatta marad az inflációnak. Noha a kárköltségek összege továbbra is emelkedést mutat, többek között a díj-­összehasonlítást lehetővé tevő alkuszi szolgáltatások is megfelelő versenyt teremtenek ahhoz, hogy a díjak emelkedése erősen korlátozott maradjon – közölte Sebestyén László, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Fotó: MTI

Az évközi időszakban az ügyfelek alapvetően két okból kötnek gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést: vagy a jármű tulajdonjogának megszerzésekor (ezt nevezik azonnali kötésnek), vagy a már meglévő szerződés évfordulóját megelőzően elvégzett díjszámítás nyomán – ez az évfordulós kötés. Az első negyedévben kezdeményezett összes kgfb-szerződésnek a 40 százaléka évfordulós váltás volt.

Ez az évről évre emelkedő arány is azt mutatja, hogy – bár még bőven van tér a további fejlődésre – egyre több olyan autós­ van, aki a kampányidőszakon kívül is tudatosan összehasonlítja a biztosítók ajánlatait.

Az évfordulós kötések átlagos díja az első negyedévben 38 100 forint volt, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi 38 ezer forintos értékkel. Az azonnali kötések átlagosan 57 700 forinton születtek, ebben a körben 2,5 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbi 56 300 forinthoz képest. A másfélszeres eltérést elsősorban a kétféle autóállomány eltérő összetétele – az új autók sokkal értékesebbek – és bónuszbesorolása okozza.

Járműfesztivál Debrecenben

Debrecen Drive néven első alkalommal rendeznek járműipari fesztivált a Nagyerdei Stadionban és környékén május 25-én és 26-án. A szervezők mintegy tizenötezer látogatót várnak az ország egyik legnagyobb járműipari seregszemléjére Debrecenbe, amely szervesen illeszkedik a város jövőképébe. A rendezvény olyan iparágra fókuszál, amely egyrészt forradalmi változáson megy keresztül, másrészt meghatározza a térség jövőjét. A több száz személyautó mellett egyebek mellett versenyautókat, sport- és túramotorokat, old timereket, kamionokat, honvédségi járműveket, erő- és munkagépeket felvonultató kétnapos nagyerdei rendezvényt kulturális programok is kísérik. (T. K.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.