Nem jutott dűlőre a közszolgálati fórum

Eredménytelenül zárult pénteken az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács ülése – értesült a Magyar Nemzet.

Nagy Kristóf
2019. 03. 23. 8:27
BOROS Péterné; KORDÁS László; Heeger, Klaus; Köves Ferenc
Újabb sztrájk jöhet, ha eredménytelen lesz az egyeztetés a kormánnyal Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eredménytelenül zárult pénteken az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) Köztisztviselői Érdekegyeztető Tanács ülése – értesült a Magyar Nemzet.

Úgy tudjuk, az érdekképviseleti oldal az ülés napirendjén nem szereplő témákról is tárgyalni akart, míg a kormányoldal a kormányzati igazgatási törvényhez elkészített rendelettervezetekre túl rövid véleményezési határidőt adott. Ezekről a tervezetekről kellett volna egyezségre jutni a pénteki ülésen.

Ugyanakkor információink szerint rányomta a tárgyalásra a bélyegét a közszférában az elmúlt hónapokban jellemző szakszervezeti fellépés, az ellenzéki pártok hangulatkeltése és a kormányzati tisztségviselők jogállására vonatkozó év végi törvényalkotási folyamat is, így a feleknek gyakorlatilag nem sikerült a napirenden szereplő témákban érdemi egyeztetést lefolytatniuk.

Újabb sztrájk jöhet, ha eredménytelen lesz az egyeztetés a kormánnyal
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A kormányzati igazgatásban dolgozók új munkakörülményeiről is rendelkező törvényt tavaly év végén fogadta el az Országgyűlés. Már ekkor élesen bírálták azt az ellenzéki pártok, és az érintett szakszervezetek egy része. A Magyar Nemzet korábban beszámolt róla, mivel az ellenzéki pártoknak nem sikerült felkorbácsolniuk az indulatokat a versenyszférában a rabszolgatörvényezéssel, ezért a mintegy negyvenezer közigazgatásban dolgozó munkavállaló között próbál ellenállást szítani.

Az ágazatban működő szakszervezetek március 14-re szerveztek sztrájkot, mivel szerintük az új szabályozás miatt rosszabbul járnak a dolgozók. A munkabeszüntetés ugyanakkor alacsony részvétellel zárult, ám előrelépés híján a képviseletek már aznap kilátásba helyeztek további akciókat. A tapasztalatok viszont azt mutatják, az érintett munkavállalók legnagyobb része nem tartotta indokoltnak a sztrájkot, tehát az ellenzék és bizonyos szakszervezetek által túldimenzionált elégedetlenség nem jellemző az érintett munkavállalók döntő többségére.

Hollik István kormányszóvivő korábban azt nyilatkozta, a március 14-i sztrájk ellenzéki politikai akció volt, amit az bizonyít, hogy sehol máshol nem sztrájkoltak, csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál. Szerinte az ellenzéki polgármesterek utasításba adták a munkavállalóknak, hogy ­sztrájkolniuk kell, de ez teljes kudarcba fulladt.

A közszférában a következő időszakban öt pontról egyeztetne a korábban felállított Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság, ennek függvényében döntenek további munkabeszüntetésekről. A bizottság a napokban jelentette be, hogy kollektív munkaügyi vitát kezdeményez, így a következő időszakban a kormány öt kijelölt képviselőjével kell egyeztetniük a követeléseikről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.