Nem kémkedni jött a beruházási bank

Alaptalanok mindazok a nemzetközi kifogások, amelyek szerint a Nemzetközi Beruházási Bank Moszkvából Budapestre költözése bármilyen biztonsági kockázattal járna a Nyugatra nézve. Kedden a fejlesztési pénzintézet vezetése beszámolt a célokról és a tervekről, kiemelve azt is, hogy egy teljesen transzparens fejlesztési intézet indíthat beruházásokat több országban a magyar központból.

Rácz Gergő
2019. 06. 26. 15:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Első, globális szinten aktív pénzügyi intézményként a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) Budapestről hozza a központi döntéseit, mindezt transzparensen, a tagállamainak érdekeit szem előtt tartva – mondta tegnap az újságíróknak tartott bemutatkozó eseményen Nyikolaj Koszov, a pénzintézet elnöke a teljes cégvezetés társaságában. Az NBB tavaly döntötte el, hogy Budapestre költözteti központját Moszkvából, mivel régiónkban a legaktívabb, a térségünk több állama is a tulajdonosok között van. Oroszország után Bulgária, majd Magyarország a harmadik legjelentősebb részvényes, de mint azt Koszov kiemelte, immár a tulajdon több mint fele az uniós tagállamoknál van. Ezzel együtt a bank múltja, mint a KGST pénzintézete és a vitathatatlan orosz háttér, rendre komoly kritikákat váltott ki itthon és a nemzetközi színtéren is, mivel az idetelepülést sokan egy orosz befolyás- és hírszerzési lépésként értelmezték.

– Nincsenek kémek a bankban – jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Koszov. Az NBB-nek járó diplomáciai mentesség bevett gyakorlat a nemzetközi pénzügyi szervezetek helyi kirendeltségei esetében, csakúgy, mint az egyes országok diplomáciai szolgálatai­nál. Ráadásul ezt az NBB összes tagállama jóváhagyta. Koszov kiemelte azt is, hogy az NBB saját hatáskörében eltörölte korábbi gyakorlatát, amikor az államok által delegált személyek működtek a banknál. Ma már egy szakértői gárda pályáztatás útján választja ki a dolgozókat. Mint elhangzott, ugyan jellegéből adódóan nincs egy központi bank vagy piacfelügyelet, amelynek az NBB a hatáskörébe tartozna, viszont a nemzetközi hitelminősítők rendszeresen áttekintik a gazdálkodási adataikat, s a pénzintézet időről időre megjelentet a nemzetközi elszámolási standardoknak megfelelő kimutatásokat.

Az NBB vezetői kiemelték, hogy továbbra is a stratégiai, kiemelt területeken kívánnak befektetni. A hangsúly a fenntarthatóságon, a zöld-, megújuló energián, valamint az ilyen területen tevékenykedő kisebb vállalatok finanszírozásán lesz. A fő célzott területek az infrastruktúra, az energetika, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság lesznek Magyarországon és a régióban is.

Amint azt Koszov lapunknak korábban elmondta, az NBB nem tud és nem is akar versenyezni olyan szereplőkkel, mint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vagy az Európai Beruházási Bank (EIB). Azonban mint az tegnap is elhangzott, az NBB a kisebb méretével rugalmasabban tud majd működni, s így jobban megtalálja az olyan piaci réseket, amelyek a nagyok számára már nem vonzók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.