Nem kerülhető meg a digitalizáció

A beruházások jelentik a fejlődés motorját a mezőgazdaságban, ezért is örömteli, hogy 2019 első háromnegyed évében a fejlesztések értéke elérte a 301 milliárd forintot.

2020. 01. 23. 13:37
null
Beszerzésre 175 milliárdot fordítottak 2018-ban a gazdák Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdák az elmúlt időszakban minden eddiginél többet költöttek mezőgazdasági gépek beszerzésére, az elöregedett eszközök cseréje pedig a jövőben is lendületben tarthatja a mezőgéppiacot – fogalmazott Nagy István. Az agrárminiszter az Agromash Expo megnyitóján elmondta: a beruházások élénkülését a vidékfejlesztési pályázatok is segítették, a termelők a jövőben a tárca által indított kedvezményes hitelprogram forrásaira is számíthatnak.

A beruházások jelentik a fejlődés motorját a mezőgazdaságban, ezért is örömteli, hogy 2019 első háromnegyed évében a fejlesztések értéke elérte a 301 milliárd forintot, ami 15 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi szinthez képest – hívta fel a figyelmet az Agromash Expo és Agrárgépshow tegnapi megnyitóján Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető jelezte, a beruházásokon belül kiemelkedő helyen szerepelnek a gépvásárlások: 2018-ban Magyarországon a gazdálkodók és a mezőgazdasági vállalkozók 175 milliárd forintot fordítottak új mezőgazdasági gépek beszerzésére, ami minden idők legmagasabb összege. A növekedés dinamikája pedig 2019-ben sem tört meg, sőt: a tavalyi első háromnegyed év értékesítési dinamikája az előző évit is felülmúlta. A miniszter szerint a mezőgéppiac alakulását a jövőben elsősorban az elöregedett gépek cseréje, valamint a termelési irányok határozzák meg.

– Az agrárdigitalizáció elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot, a legmodernebb eszközök nyújtotta lehetőségekkel élni kell, méghozzá mielőbb. Ellenkező esetben lemaradunk a többi európai országtól – fogalmazott Nagy István. Az új eszközöket azonban nem elég beszerezni, működtetni is kell. Ezért a minisztérium igyekszik a felzárkózáshoz kapcsolódó összes eszközt és lehetőséget biztosítani.

Beszerzésre 175 milliárdot fordítottak 2018-ban a gazdák
Fotó: Havran Zoltán

A miniszter szerint a fejlesztések gyors ütemű növekedésében a Vidékfejlesztési programnak is jelentős szerepe van, amelyből az elmúlt évben összesen 204,6 milliárd forint jutott el a nyertes pályázókhoz. A kifizetett összeg több mint fele valamilyen beruházáshoz kapcsolódott.

– A Közös Agrárpolitika 2021 utáni időszakának előkészítésekor azon leszünk, hogy a fejlesztéseket, beruházásokat támogató stratégiai tervet fogadtassunk el az Európai Bizottsággal – fogalmazott Nagy István. Majd hozzátette: az új program indulásáig sem hagyják magukra a gazdálkodókat, a tárca által indított hitelprogramból a gazdálkodók kedvezményes feltételek mellett igényelhetnek forrást a fejlesztéseikhez.

A tárcavezető jelezte: az állattenyésztésben is igyekeznek kiszolgálni a gazdák igényeit. A madárinfluenza és az afrikai sertéspestis elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében hamarosan újranyitják az állattartó telepek korszerűsítését célzó vidékfejlesztési pályázatot. A tervek szerint ágazatonként egy-egy milliárd forint áll majd rendelkezésre. A keret azonban felülről nyitott lesz, Nagy István szerint ugyanis minden kérelmet szeretnének támogatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.