Nem látszik az Audi-sztrájk az ipar januári teljesítményén

Magyar Nemzet
2019. 03. 08. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A várakozások ellenére meglepően erősen kezdte az ipar az évet, az autóipar januári gyengébb teljesítményét, amit az Audi-sztrájk okozott, a közepes súlyú ágazatok képesek voltak ellensúlyozni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön kiadott első becslése szerint az év első hónapjában 4,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az előző év januárjához képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok pedig ötszázalékos emelkedést mutattak.

A legnagyobb súlyú járműgyártásban, illetve a számítógép, az elektronikai és optikai termék gyártásában lassult a növekedés, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlaghoz hasonló mértékben bővült. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás januárban 0,6 százalékkal nőtt.

A munkanaphatástól megtisztított havi növekedés egyáltalán nem árulkodik arról, hogy január végén leállt a magyar ipar egyik kulcsszereplőjének termelése – mondta Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a győri Audi sztrájkjára utalva. Úgy véli, elsősorban a gumiipar, a gépgyártás és a tavaly januárinál jelentősen hidegebb idő miatt az energiaipar kibocsátása lendíthette meg az ipart. Szerinte idén elképzelhető a 4-5 százalékos növekedés, bár kétségtelen, hogy vannak lefelé mutató kockázatok, egyebek mellett a munkaerőhiány és az elhúzódó bértárgyalások.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is megjegyezte, hogy az Audi-sztrájk ellenére képes volt bővülni a járműgyártás, mivel az új modellek gyártásának felfutása ellensúlyozhatta a kiesett termelést. A meredeken csökkenő európai konjunktúra, a globális és a kínai gazdasági növekedés lassulása, valamint a döntően közvetett hatások miatt a brexit körüli bizonytalanság nagy kockázatokat jelent. Idén az ipari kibocsátás 5,3 százalékos növekedését várja a tavalyi 3,6 százalék után.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője úgy véli, hogy továbbra is nehéz megítélni az ipar rövid távú kilátásait. Az Erste elemzői konszolidált teljesítményt várnak a következő hónapokra, az ipari termelés volumene így 4,1 százalékkal bővülhet.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője felhívta a figyelmet: bár a januári adat meghaladja a múlt év egészére vonatkozó ütemet, elmarad az elmúlt két évben mért januári növekedésétől, amikor 7 százalék feletti ütemet diktált az ágazat. Az elektronikai termékek gyártása lassult, de még mindig felfelé húzta a teljesítményt, emellett az élelmiszeripari termékek is segítették a növekedést – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.