Nem lesz baromfihiány a madárinfluenza miatt

Az Agrárminisztérium kiemelte: Magyarország önellátási szintje baromfitermékekből 180 százalékos.

Magyar Nemzet
2020. 07. 08. 8:12

Az Agrárminisztérium kiemelte: Magyarország önellátási szintje baromfitermékekből 180 százalékos.

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány – közölte tegnap az Agrárminisztérium a távirati iroda érdeklődésére. Kiemelték: Magyarország önellátási szintje baromfitermékekből 180 százalékos, ez a csirkénél 130-140 százalékot, a pulykánál 150-160 százalékot, a vízi szárnyasoknál pedig 200-220 százalékot tesz ki. Ez azt jelenti, hogy a hazai cégek sokkal többet állítanak elő, mint amennyit a magyar lakosság elfogyaszt, az ágazat a belföldi igények kielégítésén túl minden évben jelentős exportot bonyolít le.

A tárca felidézte: Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel, amelynek jelenlétét az idén márciusban igazolta egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A madárinfluenza miatt Bács-Kiskun mellett Csongrád-Csanád és Békés megyében is jelentős állományokat kellett felszámolni, az idén eddig mintegy 4,8 millió baromfit kellett levágni. A madárinfluenza mellett a koronavírus-járvány is negatívan hatott az ágazatra az idén, a baromfi feldolgozásához, illetve a szállítmányozáshoz kapcsolódóan átmeneti munkaerő-problémák jelentkeztek a cégeknél, továbbá adminisztratív korlátozások és a turizmus ideiglenes teljes bezárása nehezítette a piac helyzetét. Hozzátették: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplőinek 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített elő az agrártárca.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.