Nem maradhat ki a bőröndből az utasbiztosítás

Nőtt a kockázata a külföldi utazásnak, mivel a járványhelyzet júliusban több európai országban kedvezőtlen irányba fordult. Mivel a megbetegedés reális veszélyt jelent bárhol a világon, sokan fontolóra vették, megéri-e idén a külföldi élmény, ha közben gyorsan változhat az aktuális Covid-helyzet. Ezzel együtt erős az utazási hajlandóság a nyáron, sok magyar készül külföldre. Számukra különösen nem lehet mindegy, hogy megspórolják-e a néhány száz forintos utasbiztosítást.

2020. 07. 26. 19:08
null
Koppenhga, 2020. mjus 16. A koronavrus-jrvny miatt nptelen a koppenhgai repltr 2020. mjus 15-n. A pandmia eltt naponta legalbb 83 ezer utas fordult meg a reptren. MTI/EPA/Liselotte Sabroe Fotó: Liselotte Sabroe Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Praktikus szempontokat szedett össze az Európai Utazási Biztosító (EUB), amely a tapasztalatai szerint nem állítja, hogy az éppenhogy felpörgött főszezon közepén nagy visszaesés lenne a külföldi utazásokban a legújabb vírushírek hatására. Ezzel együtt megerősítik, hogy – mivel a járványügyi helyzet folyamatosan változhat minden országban – képlékeny a napi állapot, ezért tanácsos figyelemmel kísérni a hivatalos tájékoztatásokat, és az utazás előtt álló magyaroknak tudatosan kell kiválasztaniuk a szokásosnál idén nagyobb biztonságérzetet jelentő utasbiztosítást. Ami – különösen a külföldre készülők, de az itthoni nyaralók számára is – fontosabb utazási kellékké vált a bőröndben, mint a fogkefe vagy a strandpapucs.

A nyár további részében vagy az azt követő őszi hónapokban – amennyiben az aktuális határállapotok lehetővé teszik – a külföldre utazók szánjanak rá időt és alaposan tanulmányozzák át, hogy az egyes biztosítók pontosan milyen szolgáltatást tudnak nyújtani a választott nyaralóhelyen – tanácsolják a szakértők.

Ugyanis mindenkit az foglalkoztat a leginkább, hogy ha például lebetegszik és kórházba kerül a külföldi nyaraláson, miben kérheti a biztosító segítségét, vagyis hol, milyen esetekben, mekkora összegben és egyéb szempontok szerint számolhat azzal, hogy nem kell egyedül megbirkóznia a váratlan helyzettel. Ez a biztonságérzet sokaknak megér néhány száz forintot azokra a napokra, amikor a hazájától távol, a vírusfenyegetettséggel együtt vállal határon túli utazást.

Fotó: MTI

– A beutazási korlátozások és az országok zöld, sárga és piros jelzéssel történő besorolása miatt jó néhányan újratervezték a nyaralásukat, de még mindig sokan választják a külföldi üdülést. A megkötött utasbiztosítások alapján a legtöbben a zöld jelzést viselő Horvátországban és Szlovéniában töltik a pihenésüket – tájékoztatott Lengyel Márk, az EUB elnök-vezérigazgatója.

Mint mondta, a legalapvetőbb kérdés, hogy az utasbiztosítás érvényes-e akkor, ha az ügyfél a külföldi nyaralás alatt megbetegszik a koronavírussal.

– Alapesetben – tehát a zöld besorolású európai országok esetén – a legtöbb biztosító vállalja a kockázatviselést, de ez nem törvényszerű. Biztosítónként, termékenként lehetnek eltérések, ezért javasolt mindig alaposan és aktuálisan tájékozódni a szerződéskötés előtt – hangsúlyozta az EUB vezetője.

Nem csak a limiteket érdemes figyelni, hanem a kínált szolgáltatásokat is. Például nem mindegy, hogy az orvosi ellátást vállalják-e vagy a betegség miatt későbbre tolódott hazautazás többletköltségét. Az is fontos, pénztárcába vágó kérdés, hogy a hosszabb kint tartózkodás költségeit kifizeti-e a biztosító, és azt is érdemes megnézni, van-e arra mód, hogy nemcsak a lebetegedett ügyfél, hanem egy hozzátartozója számára is biztosítják a szállást, ha váratlan helyzet áll elő.

A piros besorolású országoknál az az irányadó, hogy milyen kategóriában volt az úti cél a kiutazás napján: ha piros, akkor az a Külgazdasági és Külügyminisztérium által nem javasolt térségnek számít, vagyis eleve nem érvényes rá utasbiztosítás. – Ha időközben lesz piros, akkor a szerződésben vállaltak szerint teljesít a legtöbb biztosító – hívta fel a figyelmet Lengyel Márk. Kitért arra is, hogy a sárga besorolású országok fokozott biztonsági kockázatot rejtenek, de az utasbiztosítás érvényessége szempontjából nem különböznek a zöld kategóriájú országoktól.

Félelemre nem fizetnek

Ilyen esetben nem az utasbiztosítás, hanem a sztornóbiztosítás jelenthet segítséget. Nem mindegy, milyen okból kell lemondani az utat, a biztosítók csak a szerződésben tételesen felsorolt, nevesített esetekben fizetnek kártérítést. Nem érvényes a sztornóbiztosítás, ha azért nem utazik az ügyfél, mert fél a vírustól vagy elvesztette a munkáját, sőt akkor sem, ha azért nem indul el, mert az eredetileg zöld (esetleg sárga) kategóriájú célország időközben pirosra váltott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.