Nem mostanában kezd lassítani a hazai építőipar

Az építőipar – részben a ritka enyhe és csapadékmentes időszaknak köszönhetően – jóformán repülőrajtot vett az év elején. Februárban éves alapon 48, márciusban pedig 68 százalékkal nőtt a termelés.

2019. 07. 15. 16:57
Páll Csilla; Verebélyi János
Nyíregyháza, 2017. június 14. Verebélyi János, a Selyem-Ber Kft. ügyvezetője (j) megmutatja az építkezést a társasház egyik lakásvásárlójának, Páll Csillának a nyíregyházi Dózsa György utcában 2017. június 14-én. A városban dinamikusan növekszik az új lakások száma, 2015-ben 91 lakás, 2016-ban több mint négyszer annyi, 371 épült. Az idei év első öt hónapjában 325 lakásra adtak ki építési engedélyt, így várhatóan az év végére 600 új lakás építése kezdődik meg. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha alig jelenik meg makrogazdasági statisztika a héten, az építőipari adatsor keddi közlése önmagában is érdekesnek ígérkezik. Miután az év első négy hónapjában összességében csaknem 46 százalékos termelésbővülést mutatott az ágazat, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) holnap a májusi és az első öthavi adatokat közli.

Az építőipar – részben a ritka enyhe és csapadékmentes időszaknak köszönhetően – jóformán repülőrajtot vett az év elején. Februárban éves alapon 48, márciusban pedig csaknem 68 százalékkal nőtt a termelés. Elemzők ennél összességében ugyan kisebb mértékű, de mintegy harmincszázalékos vagy azt is meghaladó mértékű javulást várnak 2019-re. Mindez különösen annak fényé­ben kimagasló eredmény, hogy az építőipar 2018-ban is 22 százalékkal múlta felül az előző évi teljesítményét. Várakozások szerint az ágazat tartósan hozzá fog járulni a gazdasági növekedéshez és növeli súlyát a hazai összterméken belül.

Az adatok mögé nézve az látszik, hogy az épületépítéseket az ipari, a lakó- és irodaépületek húzzák, az egyéb építményeknél továbbra is az út- és vasútépítések eredményezik a növekedést. Érdemes kiemelni a lakásépítéseket, mivel minden bizonnyal az idén fog tetőzni az új lakások átadása.

Az csak a KSH hónap végi adatközléséből derül ki, hogy az első fél év során hány lakóingatlan készült el, de az idei első három hónapban 3661 lakást adtak át, nyolc százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.