Nem nyúlhat akárki az örökhagyó pénzéhez

Magyar Nemzet
2019. 02. 18. 18:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente több mint félmillióan vesznek részt közjegyző előtt hagyatéki eljárásban, ám csak nagyon kevesen vannak tisztában az ilyenkor érvényes előírásokkal. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara arra hívta fel a figyelmet, hogy sok a tévhit és a félreértés a hagyatéki eljárások körül, ám tudatosabb hozzáállással az ügyek jelentős része lerövidíthető, számos per pedig elkerülhető lenne.

A kamara országos online felmérése azt mutatja, hogy a magyarok 75 százaléka például tévesen úgy tudja, az örökség és az örökösök felkutatása a hatóságok dolga. Holott az örökösök feladata közreműködni a minél pontosabb hagyatéki leltár elkészítésében, és az ő felelősségük, hogy a hagyatéki tárgyalásig előkerüljön az összes örököstárs. Az önkormányzat hagyatéki leltárban illetékes előadója vagy a közjegyző ugyanis nem nyomoz a vélt vagy valós vagyontárgyak után, mert nem feladata a vagyon teljes körű feltárása.

A közjegyzők tapasztalata szerint minden hetedik hagyaték hitellel terhelt, de azzal a nagy többség tisztában van, hogy a leltárban fel kell tüntetni az adósságokat is. Arról azonban csak kevesen tudnak, hogy az örökösöknek lehetőségük van a hagyatéki eljárás során megegyezni a hitelezőkkel.

Sok a tévhit azzal kapcsolatban is, hogy az örökösök mit tehetnek és mit nem az örökhagyó vagyonával az eljárás lezárásáig. A hagyaték átadása előtt csak akkor lehet hozzányúlni az örökhagyó bankszámláján szereplő összeghez, ha a banknál a pénzfelvevő haláleseti kedvezményezettként van megjelölve (a korábban adott meghatalmazások hatályukat vesztik). Ingatlannál az is többeknek újdonság lehet, hogy akár már az eljárás ideje alatt el lehet kezdeni az értékesítést, az adásvételi szerződés a hagyaték átadásakor léphet életbe.

A megkérdezettek egyharmada úgy gondolja, hogy ha az örökösöknek nem sikerül egyezségre jutniuk az eljárás során, akkor a közjegyző határoz a hagyaték sorsáról, holott ilyenkor csak bírósági eljárásban születhet döntés. A kutatás azt is megmutatta, hogy a megkérdezettek 90 százaléka tudja, nem feltétlenül kell személyesen megjelennie a hagyatéki tárgyaláson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.