Nem torpan meg itthon a béremelkedés

A korábbi várakozásokat meghaladó mértékben, 11 százalékkal emelkedtek a bruttó átlagkeresetek az év első három hónapjában, az összeg 352 200 forint volt.

Nagy Kristóf
2019. 05. 31. 14:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi várakozásokat meghaladó mértékben, 11 százalékkal emelkedtek a bruttó átlagkeresetek az év első három hónapjában, az összeg 352 200 forint volt – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. A nettó átlagbér 234 200 forintot tett ki az első negyedévben.

A Pénzügyminisztérium az adatokra reagálva kiemelte: immár 75 hónapja emelkednek a fizetések, értékükben 2010 óta 47 százalékkal nőttek. A reálkereset 7,6 százalékkal volt magasabb, mint 2018 azonos időszakában, míg nyolc év alatt a kétgyermekeseké csaknem 59 százalékkal, a háromgyermekeseké pedig több mint 76 százalékkal nőtt. A tárca kiemelte: az adatok igazolják, hogy a családok anyagi helyzete folyamatosan javul.

A nemzetközi összehasonlításban az euróban kifejezett magyar bruttó bérek nőttek a leggyorsabban 2010 és 2018 között a visegrádi országok közül. A következő időszakban a minimálbérek érdemi emelésének, az adócsökkentéseknek, a magas munkaerő-keresletnek, a közszféra és a vállalkozások béremeléseinek köszönhe­tően tovább emelkedhetnek a keresetek.

Pénzügyi elemzők is alátámasztják a kormányzati várakozásokat. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint elsősorban a továbbra is növekvő munkaerőhiány magyarázza az átlagbérek két számjegyű növekedését, amit segített az is, hogy több korábbi közfoglalkoztatott került át az elsődleges munkaerőpiacra, amivel magasabb bért ért el. A bérek emelkedését a versenyszféra húzta, míg az állami szférában bérrendezésekre van szükség.

Horváth András, a Takarékbank elemzője arra figyelmeztetett: példátlan gazdaságtörténeti ütemnek számít, hogy 2013-tól 2019 végéig 52 százalékkal nőnek a reálbérek. A továbbra is kifeszített munkaerőpiac és a rekordalacsony munkanélküliség miatt a bérnövekedés dinamikája a következő időszakban is hasonlóan intenzív maradhat, ugyanakkor mostanra a képzett munkaerő hiánya gyakorlatilag a gazdaság minden szektorában problémákat okoz.

A statisztikai hivatal részletes adataiból kiderül: a versenyszférában átlagosan 11,8 százalékos emelést hajtottak végre a cégek 2018 első negyedévéhez képest, míg a minimálbér és a garantált bérminimum mindössze 8-8 százalékkal emelkedett. A költségvetési szférában ugyanakkor csak 7,8 százalékos volt a bérnövekedés.

A legjobban a 30 és 39 év közötti munkavállalók keresnek, 383 ezer forintos bruttó átlagbérrel, míg a munkaképes korú lakosságon belül a 20 és 29 év közöttiek keresete nőtt egy év alatt legjobban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.