Nem változott a jegybanki alapkamat 0,6 százalékos szintje

A kamatfolyosó is változatlan maradt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának döntése alapján.

2020. 08. 25. 14:25
null
A jegybank Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A testület legutóbbi, júliusi kamatdöntő ülésén 15 bázisponttal 0,60 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, ahogy az azt megelőző alkalommal is, akkor 0,75 százalékra. A jegybanki alapkamat ezt megelőzően 2016. május 25. óta állt 0,90 százalékon. Elemzők a júniusi kamatcsökkentést váratlannak nevezték, a júliusi enyhítésre azonban számítottak, mivel Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatcsökkentés után néhány nappal azt mondta, hogy a júliusi kamatdöntő ülésen ő maga fog újabb 15 bázispontos kamatcsökkentést javasolni, de hozzátette „nem opció és nem lehetőség ezen szint alá menni”.

Az MNB mostani döntést indokló közleményében hangsúlyozza, hogy az elmúlt hónap során a globális pénzpiaci hangulat változékonyan alakult: a dollár árfolyama gyengült, miközben a fejlett országok hosszú lejáratú kötvényhozamai többnyire emelkedtek. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve és az Európai Központi Bank az elmúlt időszakban folytatta likviditásnyújtó és eszközvásárlási programjait. Régiónkban a román jegybank csökkentette, miközben a cseh és a lengyel jegybank döntéshozói nullaközeli szinten tartották az irányadó rátákat.

2020 júliusában Magyarországon az infláció 3,8, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 4,1 százalék volt. A beérkezett adatok meghaladták a várakozásokat: az árak gyorsabb emelkedéséhez a gazdaság újraindulásának fázisában jelentősen hozzájárult a kereslet és kínálat szerkezetének felborulása. Egyes részpiacokon a koncentráltan megugró kereslet, míg máshol a járványhelyzet miatt kieső kínálat lassú helyreállása volt megfigyelhető. Az indirekt adók változásának hatása további 0,4 százalékponttal járult hozzá az infláció növekedéséhez. Az üzemanyag- és élelmiszerárak alakulása emelte az infláció változékonyságát, miközben a statisztikai jellegű tényezők a szokásosnál nagyobb mérési bizonytalanságot okoznak.

Az MNB hangsúlyozza, hogy célja a jelenlegi rendkívüli makrogazdasági környezetben is az árstabilitás elérése és fenntartása, a pénzügyi stabilitás megőrzése, valamint a kormány gazdaságpolitikájának támogatása. Véleményük szerint a fogyasztói árindex a következő hónapokban jelenlegi szintje közelében alakul, majd a gazdasági élet normál működésének helyreállásával újból a háromszázalékos jegybanki cél közelében stabilizálódik.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.